najjači kandidat Anže Loga

Slovenski predsjednički izbori test su za vladu lijevog centra

23.10.2022 u 07:56

Bionic
Reading

Predsjednički izbori u Sloveniji koji se održavaju u nedjelju smatraju se jednim od prvih testova vlade lijevog centra premijera Roberta Goloba, koji je preuzeo vlast od desničarskog nacionalista u svibnju

Ni jedan od sedam predsjedničkih kandidata za uglavnom simboličku dužnost u Sloveniji, prema očekivanju, neće osvojiti potrebnu apsolutnu većinu u nedjelju, što znači da je vjerojatan drugi krug 13. studenoga.

Prema anketama najjači je kandidat Anže Logar. Obnašao je dužnost ministra vanjskih poslova u prijašnjoj vladi Janeza Janše, komunista koji je postao radikalni desničar, a njih dvojica su prijatelji.

Kritičari kažu da je Janša, koji je tri puta bio premijer, nastojao ograničiti medijske slobode i ne poštuje demokratske vrijednosti niti vladavinu prava u toj državi EU-a.

Svrgnuo ga je Golob, novo lice slovenske politike, na parlamentarnim izborima u proljeće prošle godine.

Prema anketama na drugom je mjestu odvjetnica Nataša Pirc Musar, politički neovisna, a Milan Brglez, kojeg podupire Golobova stranka Pokret sloboda, na trećem.

Glasanje je počelo u 7 sati ujutro na više od 3000 biračkih mjesta na kojima će oko 1,7 milijuna birača moći birati novog predsjednika do 19 sati.

  • +13
Predsjednički izbori u Sloveniji - predizborni plakati Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Nakon zatvaranja birališta, prvi djelomični rezultati glasovanja bit će poznati oko 20 sati, a odluka birača mogla bi biti poznata oko 22 sata. 

No, to neće biti konačni rezultati glasovanja, jer će se u ponedjeljak dodati rezultati glasovanja poštom iz Slovenije, a 2. studenoga i listići koji će stići poštom iz inozemstva.

Kada se prebroje svi glasovi, znat će se konačni rezultati glasovanja i bit će jasno hoće li za izbor predsjednika Republike biti potreban drugi krug izbora.

U njemu će se u tom slučaju natjecati dva kandidata koja će u prvom krugu dobiti najviše glasova. 

Bez obzira na to hoće li predsjednik Republike biti izabran u prvom ili drugom krugu, mandat počinje 23. prosinca.