PREGOVORI NA MRTVOJ TOČKI

Slovenski političari o graničnom sporu i blokadi

23.06.2009 u 11:02

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor počeo je u utorak razgovore s predsjednicima političkih stranaka posvećene rješavanju graničnog spora s Hrvatskom nakon što je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn prekinuo pokušaje rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog spora i blokade hrvatskih pristupnih pregovora

Izjavu prije početka sastanka dao je samo Karel Erjavec, Pahorov ministar za okoliš i predsjednik stranke umirovljenika DESUS. 'Očekujem da ćemo biti obaviješteni o tome što se je događalo prošlog tjedna. Hrvatska je sama zavezala ovaj čvor i morat će ga sama razmrsiti', rekao je Erjavec, dodajući da bi Hrvatska trebala 'povući sporne zemljovide' iz pristupne dokumentacije.

Slovenski premijer Borut Pahor u ponedjeljak navečer je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da su Slovenija i Hrvatska uz pomoć Rehna prošlog tjedna bile 'vrlo blizu' postizanja sporazuma koji bi bio dobar za obje strane, te da je sada na hrvatskoj strani potez kako nastaviti.

Uz to, Pahor je rekao da nije istina da je slovenski ugled zbog zaustavljanja hrvatskih pristupnih pregovora 'ugrožen'. 'Naš ugled ne trpi, a zaštićeni su i naši vitalni interesi', rekao je Pahor. Dodao je da bi prije ulaska Hrvatske u EU 'bilo dobro' riješiti i pitanje 'prejudiciranja u hrvatskim pristupnim dokumentima', ali i sklopiti ugovor o granici jer bi u suprotnom, kako je dodao, bilo teško očekivati da će slovenski parlament ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om, kad to dođe na dnevni red.

Slovenski mediji ocjenjuju u utorak da je malo izgleda za obnovu bilateralnih razgovora Zagreba i Ljubljane o granici osim ako se premijeri Pahor i Sanader možda ne bi odlučili za 'ihu diplomaciju'te dodaju da Slovenija očekuje kako će Europska komisija u novom sastavu možda najesen obnoviti neku vrstu posredništva.

'Zbog dugoročnih interesa obiju država Pahor i Sanader morat će smisliti kako nastaviti dijalog koji treba biti diskretan i učinkovitiji nego do sada' izjavio je za Delo predsjednik vanjskopolitičkog odbora parlamenta Ivo Vajgl uoči današnjeg novog sastanka premijera Boruta Pahora s predsjednicima političkih stranaka.

Vajgl tvrdi da je pogrešan dojam kako Slovenija ucjenjuje Hrvatsku svojim članstvom u EU, te da je zapravo u graničnom sporu 'Hrvatska u prednosti zbog agresivnih jednostranih poteza na štetu Slovenije' čega bi se trebala odreći i 'promijeniti dosadašnju paradigmu o svojoj ugroženosti i gubicima'.

Slovenski radio u komentaru pred današnji sastanak Pahora i stranačkih lidera tvrdi da se Slovenija s obnovom razgovora neće žuriti jer smatra da je potez na Hrvatskoj, koja je, kako tumači slovenska strana, 'Iašla' iz Rehnove inicijative i sada mora razmišljati o tome kako 'očistiti' svoju pristupnu dokumentaciju od poglavlja u kojima je 'porejudicirana granica'.

'U dvostrane razgovore s Hrvatskom u Sloveniji više ne vjeruje nitko', naveo je u jutarnjem komentaru Slovenski radio koji dodaje da je Ljubljana nesklona obnovi rada međudržavnog povjerenstva za granicu, ali da ima onih koji se zauzimaju za mogućnost da premijeri dviju država 'imenuju povjerenike' koji bi o graničnom rješenju komunicirali na diskretan način i 'daleko od očiju javnosti'.

'Nije nužno da ti povjerenici budu političari', navodi Slovenski radio u komentaru u kojemu kritično tvrdi da je Slovenija u dosadašnjim pregovorima pokazivala diskretnost i konstruktivnost dok je hrvatska vlada svoju javnost uvjeravala da će ući u EU, ali da neće prepustiti teritorij koji Slovenija drži spornim.

Ljubljansko Delo navodi da je stajalište Pahorovih koalicijskih partnera u vladi kako ponašanje Hrvatske i njeno navodno povlačenje iz pregovora s Rehnom znači 'da joj Europska unija očito nije prioritet', dok ekstremna desnica smatra da bi se Hrvatska morala 'povući' s teritorija koji je prije nekoliko mjeseci parlamentarnom deklaracijom proglašen slovenskim, kako bi Slovenska pučka stranka pristala na ratificiranje hrvatskog pristupnog protokola za ulazak u NATO savez.