ILEGALNI OBJEKT NA GRUNTU

Slovenski ministar u jeku skandala dao ostavku

25.03.2013 u 11:52

Bionic
Reading

Slovenski ministar infrastrukture i prostornog uređenja Igor Maher u ponedjeljak je dao ostavku, samo pet dana od kako je imenovan na tu dužnost

Ministar Igor Maher obavijestio je predsjednicu vlade o svojoj ostavci, kratko je priopćila njegova Građanska lista (GL), jedna od četiriju koalicijskih stranaka u vladi Alenke Bratušek. Maher je član te stranke, a u okviru njezine ministarske 'kvote' bio je predložen i izabran za ministra, pa će stranka sada morati predložiti novog kandidata.

O tome da će Maher dati ostavku nagađalo se proteklih dana, nakon što su mediji objavili podatak da je Maher vlasnik manjeg poljoprivrednog zemljišta u općini Piran na kojemu je 'na crno' postavio manju građevinu za koji tvrdi da je 'vinski podrum'. Nad njim je postavljena i manja drvena kuća.

Maher je prethodnih dana u nejasnim izjavama novinarima sugerirao da ju je postavio prijašnji vlasnik i da on nije mijenjao stanje na terenu. Njegove tvrdnje opovrgla je objava snimaka iz zraka iz prethodnih godina, koje su pokazale da je građevina postavljena 2008. godine, kad je Maher već bio vlasnik parcele.

46-godišnji Igor Maher završio je srednju školu za policijske kadete, a uz rad i ekonomsko-poslovni fakultet, a prije ulaska u političke vode radio je u policijskoj upravi Piran i na vodećim mjestima u općinskim službama.

Slovenski mediji tvrde da su ilegalna gradnja i postavljanje montažnih objekata na poljoprivrednom zemljištu zadnjih godina uzeli maha, osobito na obali, te da nekoliko tisuća takvih građevina čeka na legalizaciju ili odluku o rušenju.

Velike prosvjede urbanističkih stručnjaka posljednjih je tjedana izazivala i uredba koju je prije mjesec dana donijela bivša vlada Janeza Janše, a predviđa mogućnost legalizacije 'jednostavnijih' objekata poput garaža i montažnih kućica bez projektne dokumentacije.