porast terorizma

Slovenski ministar potvrdio: Uvodimo kontrole na granici s Hrvatskom!

18.10.2023 u 20:26

Bionic
Reading

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi je već obavijestio slovenskog kolegu Boštjana Poklukara da će Italija zbog opasnosti od terorizma uvesti unutarnje kontrole na granici sa Slovenijom.

Prema informacijama N1, i Slovenija će uvesti i unutarnju kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom. Informaciju je za N1 Slovenija potvrdio i slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, koji je rekao da je o tome već danas obavijestio ministre unutarnjih poslova Mađarske i Hrvatske.

Prema njegovim riječima, ministarstvo je već pripremilo obavijest u skladu sa Schengenskim kodeksom, koju će Vlada sutra odobriti i potom poslati Europskoj komisiji.

Razlog uvođenja ove privremene mjere isti je kao i u Italiji: porast opasnosti od terorizma u Europi. “Vidimo što se dogodilo u Francuskoj i Belgiji. Slovenija nije iznimka”, upozorio je Poklukar, dodavši da žele preventivno osigurati dodatne provjere na balkanskoj izbjegličkoj ruti.

Slovenski ministar nije želio otkriti kada će policajci krenuti s kontrolama na granici jer o uvođenju tek treba razgovarati Vlada i Europska komisija. “Vjerujem da time povećavamo sigurnost Slovenije, koja je na prvom mjestu. Situacija na Bliskom istoku je komplicirana, moramo učiniti sve što smo dužni učiniti za sigurnost Slovenije”, istaknuo je Poklukar.

Istaknuo je kako će nastojati što manje zakomplicirati život ljudima koji svakodnevno prelaze granicu. Šefovi slovenske i talijanske policije dogovorit će i provedbu mjera na tom području.

Sljedeći tjedan u Trstu će se sastati ministri unutarnjih poslova Slovenije, Italije i Hrvatske, a jedan od problema koji visi u zraku, navodi N1, jest inzistiranje Hrvatske da ne želi prisutnost jedinica Frontexa na schengenskoj granici. Slovenija na to već nekoliko mjeseci poziva Hrvatsku, ali bez uspjeha.

Slovenija i Italija više su puta upozorile Hrvatsku, koja je u Schengen ušla prije manje od godinu dana, da mora bolje zaštititi schengensku granicu, posebice granicu s BiH, Srbijom i Crnom Gorom, zbog ilegalnih migracija. Pomoć je više puta nuđena i Hrvatskoj, pa i u obliku mješovitih patrola, ali je Zagreb uporno odbijao bilo kakvu pomoć.

Na pitanje kako ocjenjuje hrvatsku zaštitu vanjske schengenske granice, ministar Poklukar je u N1 STUDIO odgovorio: “40 tisuća i više ilegalnih prelazaka preko slovenske granice govori sve. Ulaskom Hrvatske u Schengen stranci ne prelaze granice kroz šume, rijeke i druga opasna područja, već putuju cestama, željeznicom, pa čak i taksijem.”

Dodao je da se kod zaštite vanjske granice radi o “obvezi i povjerenju europskih država da se vanjska schengenska granica štiti u skladu sa sigurnosnim standardima”, što je, smatra, Slovenija odlično obavila. Hrvatskoj je, kako je istaknuo, pomoć slovenskih policajaca ponuđena i bilateralno i u okviru agencije Frontex. Ostvarena je suradnja dviju policija u mješovitim ophodnjama i suradnja stručnjaka iz područja kriminalističke policije na sprječavanju krijumčarenja, rekao je.

Zbog migracijskog pritiska, ali i zbog situacije na Bliskom istoku, nekoliko je zemalja uvelo ili odlučilo produljiti kontrole na unutarnjim šengenskim granicama.

Italija je ranije obavijestila Sloveniju da zbog promijenjene situacije u Europi i na Bliskom istoku uvodi kontrolu na granici. Prema neslužbenim informacijama, kontrole bi trebale biti uvedene u subotu, za početak na 10 dana, s mogućnošću produljenja.

Austrija, koja je 2015. na vrhuncu izbjegličke krize uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, u ponedjeljak je izvijestila Europsku komisiju o novom produljenju te kontrole, od 12. studenog ove do 11. svibnja iduće godine.

Ponovne privremene kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora zemlje mogu uvesti samo u slučaju ozbiljne prijetnje javnom redu ili unutarnjoj sigurnosti, o čemu moraju obavijestiti Bruxelles.