HTIO BITI DRŽAVOTVORAN

Slovenski ministar obrane pred razrješenjem

09.04.2015 u 08:15

Bionic
Reading

Slovenski ministar obrane Janko Veber o čijem razrješenju treba u četvrtak glasovati parlament rekao je u srijedu da je djelovao 'zakonito i državotvorno' naredivši izradu studije o negativnim posljedicama moguće prodaje nacionalnog teleoperatera Telekom Slovenije te je odbio kritike da je prekoračio ovlasti i zloupotrijebio vojno-obavještajnu službu

Prijedlog za glasovanje o razrješenju podnio je premijer Miro Cerar, a Veber je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da neće podnijeti ostavku nego parlamentu iznijeti razloge zašto je upozorio na opasnosti prodaje nacionalnog teleoperatera za cjelokupan obrambeni sustav.

Rekao je da će to činiti i ubuduće iz zastupničkih klupa bude li smijenjen.

Veber je kazao da je Slovenija investirala "milijarde dolara" u komunikacijski i energetski sustav za slučaj ratne opasnosti koji je integriran u okviru nacionalnog teleoperatera, a omogućuje vladi, parlamentu i vojnoj komandi da u slučaju rata nesmetano djeluje, te da bi sve to došlo u opasnost ako se Telekom Slovenije proda stranoj kompaniji.

"Premijeru sam objasnio da treba naći način da se izbjegne da strani kupac koji bi bi preuzeo Telekom Slovenije i te obrambene podatke dobije u svoje ruke", kazao je Veber

U tom slučaju Sloveniji bi se dogodilo "ono što se dogodilo Hrvatskoj" kad je prodala hrvatski Telekom, rekao je Veber.

Najavio je da će na sve to u četvrtak javno upozoriti i članove parlamenta prije glasovanja o njegovoj razrješnici. Za sada je samo njegova stranka Socijalnih demokrata (SD) najavila da će njezinih šest zastupnika glasovati protiv Veberove smjene.

Veber je dodao da će biti veseo dobije li više glasova potpore, ali da je svjestan da će na kraju vjerojatno biti smijenjen.

Na pitanje očekuje li da će njegova stranka napustiti vladu i koaliciju ako bude li smijenjen, Veber je kazao da to ne očekuje i da će stranka ostati u vladi.