PRIJEDLOG OBITELJSKOG ZAKONA

Slovenski gay partneri moći će posvajati djecu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.09.2009 15:11
  • Objavljeno 21.09.2009 u 15:02
posvajanje homoseksualci gay

posvajanje homoseksualci gay

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Slovenska vlada dala je u ponedjeljak u javnu raspravu prijedlog novog obiteljskog zakona koji će jamačno izazvati mnogo rasprava i kontroverza jer bračnu zajednicu određuje kao životnu zajednicu dviju osoba različita ili istog spola, a dopušta i mogućnost da djecu posvajaju i istospolni partneri

LJUBLJANA - Zakonom želimo izjednačiti zajednicu istospolno orijentiranih partnera s drugim oblicima obiteljskih zajednica, izjavio je, predstavljajući na konferenciji za novinare vladin prijedlog, ministar obitelji i socijalnih pitanja Ivan Svetlik.

Uz to, novi bi zakon o obitelji, bude li prihvaćen najprije u javnoj raspravi a potom u parlamentu, zabranio fizičko kažnjavanje djece u obitelji. Mjere zaštite u korist djece prenijele bi se sa socijalnih služba na sudove, a interese djece branili bi posebni "zagovornici" njihovih prava.

Novi prijedlog obiteljskog zakona u žarište stavlja dobrobit djeteta, a zadržana je ravnopravnost bračnih partnera iz dosadašnjeg zakona, objasnio je Svetlik.

Očekuje se da će se prijedlogu zakona oštro suprotstaviti konzervativne stranke desnog centra, ali i Katolička crkva, jer drži da obitelj u pravom smislu riječi može biti samo životna zajednica osoba različita spola.

Neke promjene obiteljskog zakona potaknuo je i ustavni sud, prihvativši žalbu istospolnih udruga na to da zakon o istospolnim zajednicama, donesen prije dvije godine, u nekim odredbama diskriminira homoseksualno orijentirane osobe jer nemaju pravo nasljeđivanja preminulog partnera s kojim su živjele u trajnoj vezi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi