OČEKIVANA ODLUKA

Slovenski Državni zbor prihvatio arbitražni podnesak!

Državni zbor

Državni zbor

Izvor: Pixsell / Autor: Bobo

Slovenski parlament prihvatio je prijedlog ministarstva vanjskih poslova o rješavanju arbitražnog spora s Hrvatskom

Slovenski parlament je iza zatvorenih vrata raspravljao o argumentima za arbitražu. Za prijedlog ministarstva vanjskih poslova ruke je diglo 70 članova, dok su se protiv izjasnili samo članovi Slovenske ljudske stranke.

Zastupnici su se tijekom rasprave složili da su vitalni interesi države Slovenija dodir s otvorenim morem, koji je definiran u samom arbitražnom sporazumu. Također su se složili da će slovenski prijedlog biti podnesen arbitražnom sudu u Den Haagu na vrijeme, odnosno do 11. veljače 2013.

U prvoj reakciji nakon glasanja ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je da je 'vrlo zadovoljan' odlukom Državnog zbora. Poručio je da će Slovenija u kratkom roku podnesak poslati na arbitražni sud u Haagu te da se vlada o predmetu spora već očitovala i neće ga morati još jednom razmatrati.

S prihvaćenim zaključcima Slovenija je 'maksimalno iskoristila manevarski prostor, koji dopušta arbitražni sporazum i zauzela stav, koji obećaje uspjeh u najvažnijoj točki tog spora', kazao je nakon sjednice Državnog zbora premijer Janez Janša

Zaključak kojeg su izglasali zastupnici, prema riječima Janše, odklanja neke nejasnoće koje su se pojavile u predmetu spora, ali i s druge strane definitivno interpretira razumijevanje slovenske suverenosti odnosno slovenskog parlamenta u ključnim točkama arbitražnog sporazuma.

'Hrvatska je tada, kada je ratificirala arbitražni sporazum, jasno izrazila svoju volju odnosno razumijevanje ključnih točaka tog sporazuma, a slovenija je kod ratifikacije to napravila polovično. Napravila je samo pola koraka, a drugi dio koraka slovesnki parlament napravio je danas, s čim je ispunjen sav manevarski prostor, kojeg sporazum daje', kazao je Janša.


Prema prijedlogu parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, slovenski zastupnici su uz podnesak prihvatili i izjavu u kojoj izražavaju svoja očekivanja od granične arbitraže.

U prijedlogu izjave koju je novinarima rano popodne pročitao predsjednik vanjskopolitičkog odbora Jožef Horvat, član stranke premijera Janeza Janše, navodi se da je zadaća Arbitražnog suda za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom 'odrediti teritorijalni kontakt slovenskog teritorijalnog mora s otvorenim morem' te da će Slovenija smatrati da arbitražni sud nije ispunio svoj mandat ako suci ne ispune to očekivanje. Pritom se izjava poziva na članak arbitražnog sporazuma prema kojemu je jedna od zadaća arbitraže da se odredi spojnica (junction) slovenskih voda s međunarodnim vodama, vodeći računa o međunarodnom pravu i dobrosusjedskim odnosima. Engleski izraz 'junction' može se prevesti kao poveznica ili spoj, pri čemu je taj pojam u arbitražnom sporazumu upotrijebljen kako bi se izbjeglo da se unaprijed interpretira je li riječ o teritorijalnom kontaktu, kako se obično tumači u Sloveniji, ili o slobodnom prolazu do međunarodnih voda tj. otvorenog mora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!