NOVA BLAMAŽA

Slovenski državni tajnik krao paštete, kekse i kocke za juhu

21.01.2016 u 18:13

Bionic
Reading

Nevjerojatna priča potresa danas slovenske medije. Državni tajnik u Ministarstvu za javnu upravu Janko Burgar suočen je sa zahtjevom za razrješenje nakon što su mediji objavili da je upravo on 48-godišnji muškarac koji je prijavljen policiji zbog sustavne krađe prehrambenih proizvoda iz obližnjeg Mercatorovog dućana

Burgar je, navodi Dnevnik, u tjednu između 5. i 12. ožujka prošle godine svakodnevno u svoju košaricu spremao prehrambene artikle koje je plaćao, no uz njih i neke koje nije. Među ukradenim proizvodima nalazile su se paštete robne marke Gavrilović, suhe šljive, studentski miks, kocke za juhu, čokolade te keksi Domaćica, na osnovi čega se da zaključiti da je imao poseban fetiš na hrvatske proizvode.

Nakon što su primijetile njegovu zanimljivu praksu zaposlenice Mercatora su ga prijavile poslovođi, a on policiji, koja je pregledom nadzornih kamera utvrdila da je riječ o državnom tajniku Burgaru. On priznaje da je u pitanju bilo 'nezrelo ponašanje kojega se srami' te dodaje da se ispričao poslovođi dućana i nadoknadio dug od pedesetak eura. Kranjska policija je po službenoj dužnosti proslijedila prijavu tužiteljstvu, no ono je odbacilo slučaj jer je utvrđen 'nesrazmjer između težine prekršaja i posljedica koje bi mogao izazvati kazneni progon'.

No iako nije dočekao progon, Burgar će vrlo vjerojatno biti smijenjen. Ministar javne uprave Boris Koprivnikar predložio je premijeru Ceraru razrješenje državnog tajnika, ustvrdivši da mu on nije rekao ništa o spomenutom incidentu te da je za njega doznao iz medija. 'Bez obzira na činjenicu da je izvlačenje događaja s te vremenske distance očito politički napad, kao i činjenicu da je riječ o psihološkom poremećaju koji nije rijetkost, za ovakvo ponašanje ne postoji izgovor', obrazložio je ministar Koprivnikar.

Ovo je drugi u nizu skandala koji potresa slovensku vladu ovoga tjedna, nakon što je ministar financija Dušan Mramor podnio ostavku kao posljedicu bure nastale zbog primanja akademskih bonusa. Mramor je od 2008. u svojstvu dekana Ekonomskog fakulteta u Ljubljani primio 45 tisuća eura bonusa, a nakon otkrivanja skandala ispričao se i vratio novac. Cerar je, međutim, odbio Mramorovu ostavku, ustvrdivši da je riječ o osobi koja je vratila Sloveniju na pravi put u ekonomskom smislu, što potvrđuje i činjenica da je nedavno proglašen najboljim ministrom financija u Europi po izboru magazina The Banker. Na Ekonomskom fakultetu predavala je i Maja Makovec Brenčić, ministrica znanosti koja je u istom periodu inkasirala 26.094 eura bonusa, no ona nije podnijela ostavku.