SVJEŽI KAPITAL

Slovenske banke trebaju dokapitalizaciju od 900 milijuna eura

24.04.2013 u 21:28

Bionic
Reading

Slovenske banke u većinskom ili pretežitom vlasništvu države trebaju do sredine ove godine najmanje 900 milijuna eura svježeg kapitala u obliku dokapitalizacije

Procjena je to slovenske vlade iznesena u nacrtu nacionalnog programa za ovu i iduću godinu što ga je u srijedu uputila u parlament. Nacionalni program za ovu i iduću godinu, te reformni program za stabilizaciju javnih financija vlada će početkom idućeg mjeseca poslati Europskoj komisiji, a prije toga o dokumentima će obavijestiti javnost, objavili su slovenski mediji.

U središtu protukriznih mjera koje će dokumenti obuhvaćati su postupna konsolidacija javnih financija i poticanje gospodarskog oporavka i početak privatizacije dijela državne imovine, navode mediji koji se pozivaju na neslužbene izvore. Uz to, podići će se sadašnja stopa PDV-a sa 20 na 22 posto, odrediti restrikcije za plaće u javnom sektoru i ograničiti dodatke na mirovine, a vlada razmišlja i o svojevrsnoj 'poreznoj amnestiji' za one koji su imovinu prenijeli u 'porezne oaze', kako bi se povećali porezni prihodi i popravilo stanje proračuna.

Slovenska premijerka Alenka Bratušek upozorila je prošli tjedan parlament da bi bez rebalansa proračuna koji je donijela prijašnja vlada i bez povećanja proračunskih prihoda moglo dogoditi da do kraja godine proračunski deficit bude 1,8 milijardi eura, što bi bilo neodrživo i zahtijevalo radikalne rezove plaća i mirovina.

Ljubljansko 'Delo' uz to navodi da je vlada premijerke Alenke Bratušek osigurala potrebnu parlamentarnu većinu za ustavne promjene koje će ograničiti pravo sazivanja zakonodavnih referenduma i uskladiti pravila o proračunskom deficitu prema odredbama fiskalnog pakta EU-a.