mlaka reakcija

Slovenske antifašističke udruge upozoravaju Pahora na skup neofašista u Trstu

02.11.2018 u 15:07

Bionic
Reading

Nezadovoljne mlakim dosadašnjim reakcijama vlade slovenske udruge koje njeguju tradiciju antifašizma upozorile su u petak predsjednika Boruta Pahora na opasnost od skupa koji za subotu planira ekstremna desničarska udruga CasaPound u Trstu

Udruga Primorski TIGR (kratica od Trst, Istra, Gorica, Rijeka), koja njeguje uspomenu na istoimenu predratnu antifašističku organizaciju Slovenaca i Hrvata u Istri i Slovenskom primorju, pozvala je predsjednika Boruta Pahora da upozori talijanskog kolegu Sergia Mattarella na najavljeni skup u Trstu, koji je blizu slovenske granice.

Takav miting "vrijeđa čuvstva i tradiciju otporništva" i negira demokratsko uređenje Europe koje se od kraja Drugog svjetskog rata "temelji na antifašizmu", poručujeTIGR.

Predsjednicima Pahoru i Mattarelli poručuje da bi najavljeni skup trebalo zabraniti jer je protivan talijanskim zakonima koji su u više navrata zabranili oživljavanje fašističke stranke.

Mariborski list "Večer" navodi da se "krajnje desničarskoj", odnosno "marginalnoj neofašističkoj" stranci i njezinu nastupu u Trstu protivi i široka talijanska demokratska javnost, pa se u Trstu može očekivati i velik protuskup koji podržavaju i talijanske demokratske stranke.

List dodaje da je u Sloveniji zabrinutost zbog uspona krajnje desnice u Italiji i tršćanskog skupa izrazila samo Ljevica (L) iz redova parlamentarnih stranaka, a druge parlamentarne stranke i premijer Marjan Šarec reagirale su mlako i bez većeg zanimanja.

Članovi skupine CasaPound svojim nastupom jedan dan prije državnog praznika u Italiji i na dan kad će Trst posjetiti Mattarella želi obilježiti sudjelovanje i pobjedu Italije u II. svjetskom ratu, ali i 100-godišnjicu početka uspona fašizma u toj državi, navode slovenski mediji.

Casapound je osnovana 2003. u Rimu. Meta je brojnih kritika i prosvjeda zbog eksplicitnog navođenja fašizma kao ideologije i veličanja talijanske fašističke prošlosti. Ime je dobila po američkom pjesniku Ezri Poundu, svjetski poznatom po slavnom epu Cantos, ali i otvorenim simpatijama za talijanskog diktatora Mussolinija i njegov fašistički režim, koji je za života u Italiji propagirao i govorima na radiju, zbog čega su ga saveznici nakon oslobođenja Italije bili zatvorili.