ROŠADA U BRUXELLESU

Slovenska 'šamanica' upravljat će prometom i svemirom?

15.10.2014 u 12:37

Bionic
Reading

Izabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ima 'odlične' dojmove nakon sastanka s Violetom Bulc, novom slovenskom kandidatkinjom za povjerenicu EK. Otkrio je to novinarima sam Juncker, nakon prvog susreta s političkom novakinjom koja bi nakon debakla Alenke Bratušek u Bruxellesu trebala obraniti boje Slovenije. Razgovor je potrajao manje od sat vremena

Juncker je u ponedjeljak predložio Vijeću EU-a novu listu povjerenika, na kojoj je Violeta Bulc zamijenila Alenku Bratušek, bivšu slovensku premijerku i jedinu kandidatkinju koja nije položila test pred članovima Europskog parlamenta.

Prema informacijama Reutersa, ukoliko Vijeće prihvati kandidaturu Violete Bulc, što je formalnost koja bi mogla biti obavljena do kraja današnjeg dana, Juncker će navodno predložiti da ona preuzme sektor prometa. Slovački kandidat Maroš Šefčovič, kojemu je prethodno namijenio resor prometa i svemira, preuzeo bi nesuđenu funkciju Alenke Bratušek, dakle onu potpredsjednika EK za energetsku uniju.

Nakon sastanka, EUobserver je pitao Violetu Bulc kako se priprema za saslušanje, a ona je odgovorila da je 'stvarno ugodno iznenađena s veoma prijateljskim sastancima' koje ima po Bruxellesu, uključujući i one s europarlamentarcima.

'Svi razgovori su veoma konstruktivni', dodala je, ne želeći nagovijestiti koji bi sektor mogla preuzeti. 'On (Juncker, op.a.) je bio jasan, želi ljude koji mogu voditi i djelovati u duhu svojih sektora i cjelokupne njegove strategije za budućnost Europe', kazala je Bulc.

Saslušanje te 50-godišnje poduzetnice s diplomom Šamanske akademije iz Škotske, koja je ministarsku poziciju u vladi slovenskog premijera Mira Cerara preuzela u rujnu, održalo bi se u ponedjeljak, 20. listopada. Dan poslije na novom saslušanju našao bi se Šefčovič, iskusan eurobirokrat koji je potpredsjedničku poziciju obavljao i u prethodnom sastavu Europske komisije pod palicom Josea Manuela Barrosa. Prema drugim izvorima, oboje bi mogli biti saslušani u ponedjeljak.

Kako bilo, ukoliko Bulc i Šefčovič dobiju zeleno svjetlo, Europski parlament potvrdit će cijeli Junckerov tim 22. listopada, što bi značilo da Europska komisija u novom mandatu neće kasniti u startu, već će stupiti na dužnost predviđenog 1. studenog.