KORUPCIJSKA AFERA

Slovenska državna odvjetnica odbacila kritike zbog 'Patrije'

02.09.2009 u 15:40

Bionic
Reading

U utorak se navršila godina dana otkako je finska televizija optužila Janeza Janšu za korupciju vezanu uz nabavu oklopnih vozila finske kompanije Patria, a slovenska državna odvjetnica Barbara Brezigar u srijedu je u parlamentu oštro zanijekala aluzije zastupnika sadašnje vladajuće koalicije da se iz političkih razloga nedovoljno bavi tim slučajem, o kojemu se vodi usporedna istraga u Finskoj i Austriji

'Mišljenje o slovenskom državnom odvjetništvu u Europi je vrlo visoko i naš rad se cijeni, a problematiziranje našeg ugleda u inozemstvu je neargumentirano klevetanje i politički populizam, to ne može biti kriterij za rad državnog tužiteljstva', rekla je Barbara Brezigar prilikom podnošenja izvješća o radu državnog odvjetništva u prošloj godini.

Više zastupnika iz koalicijskih stranaka sadašnjeg premijera Boruta Pahora usredotočilo se u svojim izlaganjima na navodnu neaktivnost tužiteljstva u istraživanju afere Patria. Po pisanju slovenskih medija, ovih dana istraga koja se vodi u Finskoj i Austriji već daje rezultate, dok u Sloveniji to nije tako.

Riječ je o navodnoj isplati nezakonitih provizija prilikom ugovaranja isporuke 278 oklopnih vozila Patrije slovenskoj vojsci 2005.

Zastupnici pokušavaju aludirati na navodnu političku pristranost državne odvjetnice jer ju je imenovao parlament ranijeg saziva u kojemu su većinu imale stranke desnog centra iz koalicijske vlade bivšeg premijera Janeza Janše.

Barbara Brezigar sudjelovala je na predsjedničkim izborima 2002. kao kandidat desnog centra, a u drugom krugu izgubila je od Janeza Drnovšeka.

Iako je od afere proteklo godinu dana, stanje nije nimalo jasnije nego na početku.

Afera je nastala prije lanjskih parlamentarnih izbora, koje je Janša izgubio dobrim dijelom zbog nedokazanih tvrdnji da je najveći posao za slovensku vojsku bio popraćen i isplatom mita posrednicima, odnosno obećavanjem nezakonitih provizija.

Janša i njegova stranka i dalje tvrde da je riječ o političkoj aferi koja nije imala nikakva temelja osim srušiti izglede da desnica dobije izbore, dok ljevica navodi da je slovensko državno odvjetništvo blokiralo istragu o posrednicima u Sloveniji.

Pozivajući se na istragu koju vodi finski istražitelj Kaje Berquist, slovenski mediji ovih dana objavljuju navodni dokument iz istrage po kojemu je slovenski slikar iz Celja Jure Cekuta za posredovanje u naporima Patrije da dobije posao vrijedan 278 milijuna eura primio gotovo 300.000 eura od Patrijina čovjeka u Austriji. Cekuta to negira i tvrdi da se radi o honorarima za njegov umjetnički rad.

Slovenska vlada zadnjih je mjeseci višekratno izrazila želju da zbog smanjenih proračunskih sredstava i pogrešaka u ugovoru revidira četiri godine stari ugovor s Patrijom.