JANŠA PRIZNAO

Sloveniji prijeti bankrot već u listopadu

04.09.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Sloveniji prijeti bankrot već u listopadu, priznao je to po prvi put slovenski premijer Janez Janša, prenosi Jutarnji.hr

Slovenija će bankrotirati ako ne uspije prodati državne obveznice, a riječ je o novoj velikoj prijetnji za opstanak eurozone. Premda je slovenska vlada do sada uvjeravala da sve probleme može riješiti sama, Janša je konačno priznao suprotno. Priznanje je stiglo nakon što su kreditne agencije snizile rejting Slovenije te je vrijednost BDP-a u drugom kvartalu pala za 3,2 posto.

Njemački i austrijski mediji jučer u analizama pišu da se Slovenija namjerava zadužiti na američkom tržištu jer očekuju da će izdavanjem obveznica u dolarima platiti najmanje kamate i na taj način ipak spriječiti bankrot. Financial Times pak zaključuje da je Janšin poziv za pomoć posljedica nemogućnosti dogovora njegove koalicijske vlade oko reformi.

'Sredinom sljedeće godine moramo odjednom platiti dvije milijarde eura dugova i kamata. To će biti nemoguće ako na jesen ne prihvatimo nužne mjere', prenosi Die Presse riječi slovenskog premijera.