OPET OPASNO

Vjetar i tuča, pa kiša i poplave: Slovenci prognoziraju jače nevrijeme nego prošle srijede

24.07.2023 u 11:33

Bionic
Reading

DHMZ je za utorak izdao narančasto upozorenje za veći dio središnje Hrvatske i cijelu jadransku obalu, no slovenska Agencija za okoliš (ARSO) upozorava na mogućnost još gorih vremenskih prilika u susjedstvu, pa posljedično i u Hrvatskoj

Arso je za sjever Slovenije već za danas poslijepodne izdao narančasto upozorenje zbog opasnosti od jačih lokalnih nevremena. Upozorenje za sjeverozapad zemlje vrijedi od 19 sati, a za sjeveroistok od 18 sati. Predviđaju tuču, jake udare vjetra, udare munja i obilne kiše, prenosi RTVSlo.

Sinoptičar Blaž Šter iz slovenskog Arsa već je u nedjelju navečer na Twitteru upozorio na najnovije vremenske modele koji pokazuju da su od ponedjeljka navečer do srijede moguća jača nevremena. U početku će glavna opasnost biti jaki udari vjetra i tuča, no od utorka poslijepodne prijete i dugotrajni pljuskovi.

Osim nestabilnosti atmosfere, ovoga puta očekuju se još izraženiji udari vjetra koje potiče razvoj potencijalno još ekstremnijih pojava nego prošli tjedan. Ovo potvrđuje i mapa koju je objavio Tomaš Pucik iz Europskog centra za istraživanje oluja. On najavljuje još jače udare vjetra u sjevernoj Italiji, uključujući donju troposferu. Modeli visoke rezolucije simuliraju brojne vrlo intenzivne superćelije, dodaje.

  • +23
Nezapamćeno nevrijeme u Zagrebu: Vjetar nosio krovove Izvor: Pixsell / Autor: Lovoro Domitrovic/PIXSELL

Arso je za utorak izdao narančasto upozorenje o mogućem nevremenu za cijelu Sloveniju. Ujedno upozoravaju da će se u noći s utorka na srijedu zbog intenzivnih i dugotrajnih nevremena s pljuskovima u većem dijelu zemlje vjerojatno izliti bujični vodotoci, rijeke, oborinske vode i rukavci.

Kraj ovog olujnog vala očekuje se u srijedu, kada bi trebalo osjetno zahladiti, a vrijeme se smiriti.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Šebelić