SPREMA SE I HRVATSKA...

Slovenija upalila 'crveni alarm' zbog mogućih poplava

04.11.2012 u 20:02

Bionic
Reading

Hrvatska i Slovenija užurbano se pripremaju za poplave do kojih bi zbog prognoziranih padalina moglo doći tijekom sljedećih nekoliko dana

Državna uprava za zaštitu i spašavanje jučer je u cetinskom kraju održala vježbu Cetina 2012. s ciljem uvježbavanja operativnih snaga zaštite i spašavanja s područja Splitsko-dalmatinske županije za djelovanje u slučaju katastrofalnih poplava. Ovo je već četvrta takva vježba u posljednjih mjesec dana, nakon onih u Vukovaru, Sisku i Fužinama.

U vježbi su preplavljeni dijelovi naselja uz rijeku Cetinu, kao i 127 stambenih i tri ugostiteljska objekta. U vježbi u kojoj je sudjelovalo preko 400 sudionika, prikazane su aktivnosti traganja i spašavanja unesrećenih osoba iz rijeke, izvlačenje ozlijeđenih, pružanje prve pomoći, evakuacija i druge važne aktivnosti u slučaju poplave, piše Večernji list.

Za poplave se priprema i susjedna Slovenija, čija je agencija za zaštitu okoliša zbog obilnih padalina za ponedjeljak proglasila najviši stupanj opasnosti od poplava na jugu i jugozapadu zemlje - 'crveni alarm'. Za većinu Slovenije proglašen je drugi, 'narančasti' stupanj opasnosti, pa su pripreme u tijeku i u drugim dijelovima zemlje, prenosi 24ur.

Hidrolog Janez Pojalnar rekao je da se očekuje nagli porast vodostaja rijeka i potoka, a upozorava i na opasnost od lavina. Većina padalina očekuje se u noći s nedjelje na ponedjeljak.