ANKETA

Slovenija treba 'jakog lidera' umjesto izabranih!

08.03.2011 u 12:03

Bionic
Reading

Najnovija anketa slovenskog javnog mnijenja, koju je u utorak objavilo ljubljansko 'Delo', pokazuje mali pad popularnosti oporbe u odnosu na stanje prije mjesec dana, te mali rast potpore stranci premijera Boruta Pahora, no potpora vladi još uvijek ostaje vrlo niska.

Na pitanje koju bi stranku birali na izborima, 15,9 posto od ukupno 907 ispitanika opredijelilo se zaSlovensku demokratsku stranku (SDS) koju vodi oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša, a 10,1 posto za Socijalne demokrate (SD), koje vodi aktualni premijer Borut Pahor

Anketa koju jednom mjesečno provodi Fakultet za uporabne društvene znanosti iz Nove Gorice pokazala je smanjenje prednosti vodeće opozicijske stranke u odnosu na glavnu stranku vladajuće koalicije jer je u mjesec dana Pahorova stranka dobila tri postotna boda, a Janšina izgubila dva posto.

Komentirajući rezultat ispitivanja, dekan fakulteta iz Nove Gorice Matevž Tomšič izjavio je da je prerano ocjenjivati radi li se o trendu, ali je potvrdio da smatra kako je vodeća oporbena stranka zapravo 'napravila uslugu vladi' kampanjom u kojoj je sugerirala veze predsjednika Danila Tuerka s 'bivšim režimom' i 'slovenskom udbom', jer je 52 posto ispitanika u anketi ocijenilo da se radi o manipulaciji od strane stranke koju vodi bivši premijer.

Iako je po najnovijem ispitivanju potpora Pahorovoj vladi nešto malo porasla, ona je još uvijek vrlo niska, pa je podupire 25,5 posto ispitanika, a ne podupire 69,1 posto. Prema rezultatima istog ispitivanja od prije mjesec dana, Pahorovu koalicijsku vladu podržavalo je 20 posto ispitanika, a 74 posto je izjavljivalo da je ne podržavaju.

Ono što zabrinjava, navodi vodeći slovenski list, jest trend pada potpore u sve državne institucije, te u sudstvo, a anketa govori i o sve nižoj ocjeni stanju demokracije.

Lanjska prosječna ocjena 2,63 o funkcioniranju Slovenije kao pravne države (u rasponu od jedan do pet) početkom ove godine pala je na 2,41, a ispitanici sve češće podržavaju mišljenje kako Slovenija treba 'jakog lidera' umjesto demokratski izabranih predstavnika.

Tomšič je za "Delo" ocijenio kako takav trend govori da je u Sloveniji "protudemokratski potencijal u porastu".