PARLAMENTARNA SUSJEDSKA UTRKA

Slovenija: prema anketama Janša ima prednost

27.11.2011 u 22:09

Bionic
Reading

Prema najnovijim anketama u Sloveniji, više je mogućnosti da nakon prijevremenih izbora sljedeće nedjelje na vlast dođu stranke desnog centra, a mandat za sastavljanje vlade vjerojatno će dobiti bivši premijer Janez Janša

Njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) prema anketi na 600 ispitanika koju je u nedjelju objavila Slovenska televizija dobila bi 31 posto glasova. To je velika prednost u odnosu na 18 posto glasova koliko može očekivati Pozitivna Slovenija, stranka ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića koji je glavni Janšin konkurent za položaj mandatara.

Janković je i prema ostalim prognozama objavljenim zadnjih dana na drugom mjestu po broju očekivanih glasova. On unaprijed isključuje mogućnost koaliranja s Janšom koji - prema Jankoviću - nije politički vjerodostojan partner.

Na trećem i četvrtom mjestu sa po osam posto glasova koje mogu očekivati na biralištima su prema anketi Slovenske televizije Građanska lista koju je oformio nekadašnji Janšin ministar za javnu upravu Gregor Virant te Socijalni demokrati (SD) aktualnog premijera Boruta Pahora

Koalicija koju bi formirali Janša i Virant, te Slovenska pučka stranka (SLS) kojoj se prognozira oko pet posto glasova, te stranka Nova Slovenija (NSI) (kojoj zadnje ankete najavljuju prestupanje izbornog praga i osvajanje do sedam posto glasova) bila bi 'sjajna kombinacija', izjavio je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV dr. Peter Jambrek, pravnik i nekadašnji ministar koji se smatra 'ideologom' stranaka desnog spektra već 20 godina.

Inače anketa Slovenske televizije predviđa da bi u parlament s oko pet posto glasova ušla i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS). Stranka je do sada sudjelovala u više vlada, ali ostaje pitanje njezine poželjnosti u budućoj vladi, jer se protivi reformi mirovinskog sustava koju većina smatra neminovnom.