svemirski program

Slovenija pomoću Europske svemirske agencije iduće godine lansira dva mala satelita

13.11.2018 u 21:45

Bionic
Reading

Slovenska vlada objavila je u utorak da je odobrila početna sredstva za lansiranje prvih dvaju satelita projektiranih u Sloveniji koji bi trebali biti poslani u svemir u prvoj polovici iduće godine raketom Vega poduzeća Arianespace

Riječ je o mikrosatelitu Nemo HD koji su razvili slovenski inženjeri, pri čemu je 85 posto sredstava dala EU, a 15 posto državni proračun. Satelit mase 65 kilograma koji će snimati Zemlju s visine od 600 kilometara dopuna je europskog sustava Copernicus, vlastitim izvorom podataka za potrebe urbanizma, ekologije, poljoprivrede, šumarstva i transporta.

Vlada je za projekt njegova financiranja i lansiranje osigurala 830 tisuća eura, a od priprema proojekta pa do pokretanja ukupni troškovi iznosit će 2,3 milijuna eura, u okviru programa Europske svemirske agencije (ESA).

Slovenija je prije dvije godine postala pridružena članica ESA-e, a natječe se i za stalno članstvo.

Osim mikrosatelita Nemo HD Slovenija će raketom Vega u svemir lansirati i nanosatelit Trisat mase 4,4 kilograma. On će snimati Zemlju na osnovi multispektralnog zahvatanja slika i kratkovalnom infracrvenom spektru, a trebao bi biti u upotrebi najmanje dvije godine.