420 LOŠIH KREDITA

Slovenija: Na 'lošu banku' prebačeni krediti u iznosu 3,4 milijarde eura

13.05.2014 u 19:53

Bionic
Reading

Slovenska 'loša banka', službenim imenom Tvrtka za upravljanje tražbinama banaka (DUTB), objavila je u utorak da je u cijelosti završila prijenos oko 3,4 milijarde riskantnih kreditnih plasmana Nove Ljubljanske banke i Nove kreditne banke Maribor, dviju najvećih banaka u državnom vlasništvu, što je proces koji je trajao četiri zadnja mjeseca.

Potraživanja NLB koja su iznosila 2,278 milijarde eura i potraživanja NKBM-a od 1,22 milijardi eura prenesena su u pet svežnjeva, a ukupno je prenesene 420 loših kredita za koje je bankama isplaćeno 1,1 milijarde kapitala u državnim obveznicama, što znači da su za potraživanja dobile otprilike trećinu knjigovodstvene vrijednosti kredita, objavila je DUTB u priopćenju za javnost.

Loša banka uz to je napomenula da se radilo o 'zahtjevnom i opsežnom projektu na kojemu je četiri mjeseca radilo 39 suradnika DUTB-a'.

Još nisu započeli prijenosi na DUTB loših kreditnih plasmana Abanke, treće najveće banke u pretežito državnom vlasništvu.

Slovenska vlada je krajem prošle godine tu banku dokapitalizirala s 348 milijuna eura, a za dodatnu dokapitalizaciju u visini 243 milijuna te prijenos više od pola milijarde eura loših kredita na 'lošu banku' čeka se odobrenje Europske komisije.

Slovenski ministar financija Uroš Čufer izjavio je u ponedjeljak da je započeto restrukturiranje bankarskog sektora u Sloveniji u tijeku te da su glede dokapitalizacije još otvoreni slučajevi dokapitalizacije Abanke i Banke Celje.

Čufer je ocijenio da će država većinu sredstava koja je potrošila na dokapitalizaciju u okviru restrukturiranja bankarskog sektora dobiti natrag prodajom potraživanja banaka kojima sada raspolaže 'loša banka'.