'BOLJE OD STEČAJA'

Slovenija korak do oprosta dugova na hrvatski način

13.02.2015 u 16:43

Bionic
Reading

Slovenska vlada vodi razgovore s predstavnicima humanitarnih organizacija o načinu pomoći najsiromašnijim građanima, pri čemu se razmišlja i o hrvatskom modelu otpisa dugova, potvrdila je u petak ministrica za rad, obitelj i socijalnu skrb Anja Kopač Mrak

'Vidjet ćemo što se može učiniti, ne želimo unaprijed mnogo obećavati', izjavila je pred sastanak s predstavnicima humanitarnih udruga Kopač Mrak u razgovoru za Slovensku televiziju.

Potvrdila je da se razmišlja i o hrvatskom modelu, odnosno postizanju sporazuma s komunalnim poduzećima i teleoperaterima, kako bi se socijalno ugroženima izbrisala neka dugovanja iako Slovenija već ima i neke druge mehanizme pomoći ljudima s dugovima kao što je proglašenje osobnog stečaja ili otpis poreznog duga.

Lani je u Sloveniji osobni stečaj proglasilo oko 4.000 pojedinaca, a odlukom porezne uprave otpis poreznog duga u ukupnom iznosu 150.000 eura omogućen je za 575 dužnika.

Odvjetnica Nina Zidar Klemenčič, koja vodi humanitarnu udrugu 'Kumstvo', rekla je da je hrvatski model otpisa dugova bolji od mogućnosti proglašenja osobnog stečaja kod kojega oni koji se tako riješe dugova ostaju bez sve svoje imovine te da je u Sloveniji poseban problem siromaštvo djece u ugroženim obiteljima, o čemu bi posebnu brigu morala voditi država i predložiti potrebne mjere.

Stručnjaci procjenjuju da se u Sloveniji dnevno obavi oko tisuću ovrha za male iznose koji bi mogli biti jednokratno otpisani. Često je riječ o dugu osoba i obitelji na socijalnom dnu kojima bi otpis duga predstavljao pravo rješenje.

'To bi za mene bio novi život, novi početak', ispričala je anonimno za Slovensku televiziju samohrana majka s djetetom. Priznala je kako je možda griješila zanemarivši neke račune, ali ističe da ne može platiti oko 200 eura dospjelog duga jer je nezaposlena, a dug je veći od socijalne pomoći koju prima.