OVE GODINE

Slovenija kaznila 22.000 vozača bez vinjeta

08.08.2013 u 14:58

Bionic
Reading

Europska komisija uskoro će zbog pritužbi nekih vozača tražiti pojašnjenja o transparentnosti naplate cestarina u zemljama koje koriste sustav vinjeta, a među njima je i Slovenija, gdje odbijaju kritike da strani vozači o sistemu vinjeta nisu dobro i na vrijeme informirani i da im se neopravdano naplaćuju kazne

U tvrtci DARS koja upravlja slovenskim cestama i naplaćuje cestarinu navode da je sustav vinjeta na snazi već pet godina, te da su vozači dobro upoznati da na autocestama moraju imati vinjetu, a one koji su u tranzitu na obvezne vinjete i mjesta gdje se one mogu kupiti upozoravaju znakovi i informativne table na slovenskom i engleskom jeziku.

Tvrdnje vozača kako nisu znali da je vinjeta potrebna ili gdje je kupiti najčešće je samo izgovor onih koji se zateknu bez nje, navode u DARS-u, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

DARS-ovi kontrolori na autocestama ove godine do 5. kolovoza izdali nešto više od 22.000 novčanih kazni vozačima koji nisu imali vinjetu za korištenje autocesta, dok ih je lani u istom razdoblju izdano 26.000.

Medijsku kampanju o pitanju transparentnosti naplate cestarina u Sloveniji otvorio je nedavno, pozivajući se na vlastito iskustvo, na svom blogu dopisnik francuskog lista Liberation iz Bruxellesa Jeana Quatremer.

Njega su ovog ljeta DARS-ovi kontrolori zaustavili kad se približavao granici s Hrvatskom i naplatili mu kaznu od 150 eura jer na automobilu nije imao vinjetu.

Quatremer tvrdi da Slovenija globama za one koji nemaju vinjetu diskriminira strane vozače jer oni, kako tvrdi, nisu na odgovarajući način obaviješteni da su vinjete u Sloveniji obvezne i gdje se mogu kupiti.

Europska komisija potvrdila je nakon toga da je ove godine dobila desetak sličnih prigovora koji se tiču Slovenije i njenog načina naplate cestarina, te da će na jesen i od drugih država u Europskoj uniji sa sistemom vinjeta tražiti da o njemu vozače obavještavaju na transparentniji, bolji i svima razumljiv način, objavila je u četvrtak Slovenska tiskovna agencija STA.