PAD PROCIJEPLJENOSTI

Slovenci žele uvesti kazne za roditelje koji ne žele cijepiti djecu

11.01.2018 u 10:00

Bionic
Reading

Kako bi spriječili višegodišnji trend pada cijepljenja protiv zaraznih bolesti, u Sloveniji razmišljaju o povećanju novčane kazne roditeljima koji izbjegavaju ili ne žele cijepiti svoju djecu, a koja sada iznosi iznosi od 200 do 500 eura

O povećanju globi za neutemeljeno izbjegavanje cijepljenja te o ograničenjima za necijepljenu djecu pri upisu u vrtiće  još se raspravlja jer odluku treba donijeti u najširoj suglasnosti svih koje se to tiče, kazala je za slovenske medije ravnateljica uprave za javno zdravlje na zdravstvenom ministarstvu Mojca Gobec.

U Sloveniji već nekoliko mjeseci traje kampanja osvještavanja javnosti za potrebu cijepljenja, kako bi se preokrenuo trend pada procijepljenosti što povećava rizik od izbijanja epidemija i ponovne pojave bolesti za koje se mislilo da su prošlost.

Paniku na Pedijatrijskoj klinici u Ljubljani izazvao je prije tjedan dana otac koji je iz Izole sina doveo na redoviti pregled nakon čega se utvrdilo da je nosilac virusa ospica, a bio je u kontaktu s više stotina ljudi koji su onda pozvani na preglede.

Mediji podsjećaju i na slučaj medicinske sestre koja je u trudnoći izgubila dijete pošto se zarazila istom bolešću na radnom mjestu, te na povremene slučaja ponovne pojave magarećeg kašlja u nekim zabačenim sredinama sa slabijom zdravstvenom zaštitom.

  • +13
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Domaći epidemiolozi upozoravaju također da je po podacima Eurostata (Europski statistički ured) Slovenija pri dnu ljestvice starijih od 65 godina koji se cijepe protiv sezonske gripe. U Sloveniji se cijepi tek svaki deseti, dok je prosjek cijepljenih starijih osoba u Europi iznosi 35 posto, a u nekim zapadnim zemljama i mnogo veći.