POUČAK IZ SUSJEDSTVA

Slovenci zažalili zbog izdvajanja dopunskog

13.09.2013 u 11:16

Bionic
Reading

Samo Fakin, generalni direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Slovenije (ZZZS), opovrgnuo je informacije iz hrvatskih medija da je Europska komisija prisilila tu ustanovu, kao što je navodno sugerirala i hrvatskom HZZO-u, da prepusti dopunsko zdravstveno osiguranje isključivo privatnom tržištu, piše Večernji list

'To nije istina. EU nije natjerala Sloveniju da svoje dopunsko osiguranje preda u privatne ruke već su to učinili domaći političari', rekao je Fakin za Večernji list

Danas je dopunsko osiguranje Slovenije samostalno osiguravajuće društvo iako je neko vrijeme egzistiralo kao tvrtka kći ZZZS-a. Svih 900 tisuća Slovenaca koji plaćaju dopunsko osiguranje ujedno su i njegovi dioničari i društvo ima svoju skupštinu i svoj upravni odbor. No, izdvajanje dopunskog osiguranja iz ZZZS-a je, smatra Fakin, za slovensko zdravstvo bio loš potez.

'Godine 1992. osnivanje tog osiguranja kompenziralo je nedostatak novca u sustavu, a da je tako i ostalo, svi bi viškovi koji se tamo stvore bili plasirani u sustav osnovnog zdravstvenog osiguranja pa bi cijeli sustav bio stabilniji', smatra Fakin.

Inače, direktor HZZO-a Siniša Varga sugerirao je za Večernji list da bi njihova namjera da cijena police dopunskog osiguranja za sve osiguranike bude 70 kuna mogla, pojavom privatnih ponuđača, pasti u vodu.

Više o toj temi pročitajte ovdje