ANKETA

Slovenci u idućoj godini očekuju još lošije stanje

05.05.2014 u 13:05

Bionic
Reading

Više od trećine Slovenaca smatra da će im sljedeće godine biti lošije nego ove, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko 'Delo'

Trideset i sedam posto ispitanika, od 433 ispitana u telefonskoj anketi provedenoj prošlog tjedna, na pitanje o tome kakva su njihova očekivanja u idućoj godini odgovorilo je da 'očekuju da će iduća godina biti lošija od ove', 28 posto da će biti 'ista kao i ova', a 33 posto da očekuju da će im iduće godine 'biti bolje'.

Da su zadovoljni svojim sadašnjim materijalnim položajem izjavilo je 34 posto ispitanih, da nisu zadovoljni 36 posto, dok ostali nisu 'ni zadovoljni ni nezadovoljni'.

Prema rezultatima sličnog ispitivanja 'Dela' krajem prošle godine, nešto manje od trećine ispitanika navelo je da očekuje kako će im ove godine biti bolje nego u 2013. godini, dok je četvrtina ocjenjivala da će im biti lošije.

Premijerka u ostavci Alenka Bratušek izjavila je nedavno da očekuje kako će suprotno ranijim prognozama u Sloveniji ove godine doći do početka gospodarskog oporavka, ali da to u prvoj fazi građani, koji su u krizi podnijeli najveće žrtve, neće odmah osjetiti.

Od svog dolaska na čelo vlade početkom prošle godine premijerka Bratušek uspjela je promijeniti osnovni gospodarski trend pa se ove godine po većini prognoza nakon dvogodišnje recesije očekuje rast BDP-a od 0,5 posto, a zbog početka sanacije bankarskog sustava Slovenija se više ne spominje kao zemlja kojoj će trebati strana financijska pomoć. Unatoč tome, zemlju i dalje pogađa sve veća nezaposlenost pa je bez posla 130.000 ljudi ili oko 13 posto, dvostruko više nego pred početak gospodarske krize.