NOVA LICA

Slovenci 'pofriškali' vlast: Radijski voditelj i uspješan ugostitelj vinuli se u gradonačelnike

03.12.2018 u 21:08

Bionic
Reading

Slovenci su na izborima u nedjelju konačno kompletirali mrežu lokalnih čelnika koji će iduće četiri godine voditi 212 slovenskih općina - uključujući Kopar, u kojem je do poslijepodnevnih sati vladala potpuna neizvjesnost jer je dugogodišnjeg gradonačelnika Borisa Popoviča i njegova izazivača, u konačnici i pobjednika Aleša Bržana dijelilo svega nekoliko glasova. Drugi krug lokalnih izbora iznjedrio je nekoliko svježih lica na čelu slovenskih gradskih općina, a najveći interes medija i nadu birača u promjene stila i načina upravljanja probudio je novopečeni gradonačelnik Maribora Saša Arsenovič

Nastavno na nevjerojatan politički uspon slovenskog premijera Marjana Šareca, dojučerašnjeg glumca, novinara i komičara, posljednji lokalni izbori u Sloveniji lansirali su u vlast potpune političke novajlije. Usamljeni simbol kontinuiteta lokalne vlasti ostao je pak Zoran Jankovič, dugogodišnji vladar Ljubljane, kojega zbog dugovječnosti na čelu glavnog grada, populizma i sudskih afera bez pravomoćnih presuda često uspoređuju sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Jankovič je još u prvom krugu izbora, prije dva tjedna, izborio četvrti mandat, što nimalo ne čudi uzme li se u obzir da mu je glavni protukandidat bio Anže Logar, član Slovenske demokratske stranke (SDS) političkog veterana Janeza Janše, koji u posljednje vrijeme slovi za predstavnika ekstremne desnice u odnosu na europske pučane.

Ljubljana je, poput većine ostalih slovenskih gradova, utvrda birača sklonih ljevici, dok je velika odstupanja od tog pravila u prošlosti pokazivao Maribor. Upravo u tom gradu na sjeveru, drugom najvećem slovenskom gradu, dogodilo se i najveće iznenađenje ovih lokalnih izbora: pobjeda poduzetnika Saše Arsenoviča, centrističkog kandidata koji je relativno kasno ušao u izbornu utrku protiv bivšeg gradonačelnika Franca Kanglera, nekoć jednog od prvaka Pučke stranke (SLS) smijenjenog u 'ustanku protiv političkih elita' 2012. godine.

Arsenoviča, inače bivšeg teniskog profesionalca i sadašnjeg uspješnog ugostitelja s nekoliko lokala u centru grada, kandidirala je Stranka modernog centra (SMC) bivšeg premijera Mire Cerara. Pridošlica u politiku, novi gradonačelnik uspio je uvjeriti dovoljno Mariborčana u iskrenost svojih namjera da se posveti projektima razvoja grada kao njegov 'poslovođa'.

Najnapetije je bilo u Kopru, u kojem se izazivač Aleš Bržan, inženjer tehnologije prometa poznatiji kao bivši radijski voditelj na lokalnoj komercijalnoj postaji, uz podršku Stranke modernog centra (SMC) suprotstavio dugogodišnjem populističkom gradonačelniku Borisu Popoviču u utrci za peti mandat na čelu slovenskog lučkog grada.

Bržan je osigurao pobjedu uz svega sedam glasova razlike, potvrdila je u ponedjeljak izborna komisija.

Matjaž Rakovec, bivši direktor Triglav osiguranja, postao je gradonačelnik Kranja s čak 69 posto osvojenih glasova, a sa 66 posto glasova u Ptuju je slavila izazivačica Nuška Gajšek iz stranke Socijalnih demokrata (SD), ujedno jedina načelnica u gradskim općinama u Sloveniji.

Nešto manje slavodobitno, s 52 posto osvojenih glasova, u općini Radenci na granici s Austrijom, u pokrajini Štajerskoj, pobijedio je publicist Roman Leljak kao nezavisni kandidat, ali uz podršku Janšina SDS-a. Leljak je autor knjiga o djelovanju jugoslavenske tajne policije Udbe, Hudoj jami i drugim temama iz povijesti, a u Hrvatskoj je poznat i kao 'vodeći slovenski istraživač komunističkih zločina'.