'DOBRI' SUSJEDI

Slovenci podupiru Pahorovu politiku prema Hrvatskoj

26.01.2009 u 09:05

Bionic
Reading

Potpora birača vladi slovenskog premijera Boruta Pahora najniža je otkako je prije tri mjeseca došla na vlast, ali većina podupire njegovu politiku prema Hrvatskoj, pokazale su ankete koje su u ponedjeljak objavili Delo i Dnevnik, dva vodeća slovenska dnevna lista

U odnosu na stanje od prije mjesec dana potpora Pahorovoj vladi pala je za 11 posto pa je sada podržava 45 posto birača, što je najmanje od njezina dolaska na vlast, pokazalo je redovito mjesečno istraživanje koje je u ponedjeljak objavio Dnevnik.

Anketa koja se svaki mjesec provodi na karakterističnom uzorku birača pokazala je da 50 posto ispitanika misli kako je za zaoštravanje odnosa Ljubljane i Zagreba kriva Hrvatska, a 44 posto da krivnju snose obje države. Trećina ih smatra da Slovenija do kraja mora inzistirati na blokadi hrvatskih pristupnih pregovora, ali ih se više od polovice protivi referendumu o uključivanju Hrvatske u Europsku uniju, kako predlažu Jelinčičevi nacionalisti i Slovenska pučka stranka.

Posebnu anketu o mišljenju birača o slovensko-hrvatskom graničnom prijeporu i međudržavnim odnosima objavio je u ponedjeljak vodeći slovenski list, ljubljansko Delo.

Anketa koja je provedena prošlog tjedna pokazuje da 53,5 posto ispitanika smatra da bi Pahorova politika prema Hrvatskoj trebala biti još oštrija, 7,6 posto je za popustljiviju politiku prema susjednoj državi, a ostali uglavnom podupiru sadašnje mjere Pahorove vlade.

Premijer Pahor danas će o odnosima s Hrvatskom govoriti na odboru za vanjsku politiku tijekom iznošenja mišljenja stranaka o ratifikaciji pristupnog protokola za uključivanje Hrvatske u NATO savez, a nakon toga će na početku plenarne sjednice odgovoriti na zastupničko pitanje predsjednika Slovenske nacionalne starnke (SNS) Zmage Jelinčiča, tijekom aktualnog sata.

Jelinčič je vladi i Pahoru postavio pitanje zašto podupiru uključivanje Hrvatske u NATO savez, kad je to, kako smatra Jelinčič, suprotno slovenskim interesima jer je Hrvatska, kako tvrdi, tijekom pregovora sa Sjevernoatlantskim savezom prejudicirala granicu sa Slovenijom.