SKUPLJE PO DEŽELI

Slovenci podižu cijene vinjeta

26.02.2009 u 18:09

Bionic
Reading

Vinjete za vožnju slovenskim autocestama ove će godine zbog prihoda manjih nego se očekivalo morati poskupjeti, izjavio je u četvrtak slovenski ministar financija Franci Križanič

'Vinjete su prejeftine s obzirom na program gradnje autocesta i ne osiguravaju redovito financiranje planova', rekao je među ostalim Križanič na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade koja je prihvatila rebalans državnog proračuna za ovu godinu s deficitom od 1,1 milijarde eura. To je 2,9 posto BNP-a, ali još u okviru Pakta stabilnosti.

Vinjeta koja vrijedi šest mjeseci sada stoji 35, a godišnja 65 eura, no Križanič nije želio reći koju će novu cijenu odrediti vlada, dodavši da je za to zadužen ministar prometa Patrick Vlačič. Posebna skupina koju vodi Vlačič priprema 'više mogućnosti i prijedloga' kako bi se stabiliziralo financiranje autocesta, izjavio je Križanič.

Vlačič je u nedjelju za Slovensku tiskovnu agenciju STA rekao da bi Slovenija ove godine mogla izgubiti 30 do 70 milijuna eura u usporedbi s očekivanim prihodima od cestarina. Slovenski mediji navode da je ove godine prodaja vinjeta slabija nego prošle, pa je pojačan i rad nadzornika naplate koji naplate i do 600 kazni na tjedan. Posebno je pala prodaja polugodišnjih vinjeta koje najviše kupuju strani vozači u provozu.

Ove godine državna agencija za autoceste planirala je prodati 1,7 do 1,8 milijuna polugodišnjih vinjeta po 35 eura. Do sada ih je međutim prodano samo 120.000, pa će presudno biti koliko će ih stranci kupovati za uskrsne blagdane i u početku ljetne turističke sezone, navode slovenski mediji. Također ocjenjuju kako je malo vjerojatno da bi Slovenija mogla pristati na kraće i jeftinije turističke vinjete već ove godine, kako predlaže Europska komisija.