DANAS IMAJU 1772 nove ZARAZE

Slovenci objavili plan popuštanja: Skijališta otvaraju kad novozaraženih bude manje od 1000, a kafiće neće ni kad ih bude manje od 300

03.12.2020 u 15:26

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša objavio je prijedlog ministarstva zdravlja i stručne savjetodavne skupine za koronavirus, kojim su definirani kriteriji za ublažavanje zaštitnih mjera od širenja epidemije koronavirusa

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 1772 novih zaraze koronavirusom, a umrlo je još 45 oboljelih.

Prema prijedlogu, u slučaju da broj novozaraženih bude 1350, a hospitaliziranih 1200, dopustio bi se javni putnički promet u ograničenom opsegu te bi bili otvoreni muzeji, knjižnice, galerije, frizerski saloni i saloni za manikuru te pedikuru.

Padne li broj novozaraženih i hospitaliziranih ispod 1000, dopustilo bi se otvaranje uslužnih djelatnosti, trgovina, vrtića i prva tri razreda osnovne škole. Također, dopustile bi se sportske aktivnosti na otvorenom, uključujući skijališta, a bilo bi dopušteno okupljanje do 10 osoba, sada ograničeno na njih šest.

U slučaju da broj novozaraženih padne ispod 600, a hospitaliziranih ispod 500, u školu bi krenuli svi osnovnoškolci te završni razredi srednjih škola, a bila bi ukinuta i zabrana prelaska granica općina te policijski sat.

U trenutku u kojem broj novozaraženih bude manji od 300 bit će ukinuta i ostala ograničenja, izuzev zabrane rada kafića i diskoteka.

  • +2
Adventsko raspoloženje u praznoj Ljubljani tijekom policijskog sata Izvor: Profimedia / Autor: Luka Dakskobler/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Slovenska vlada o ovom će prijedlogu odlučivati na sjednici u srijedu popodne, no epidemiolozi i ministar zdravstva Tomaž Gantar izjavili su jučer da nikakvo šire popuštanje ne bi preporučili u situaciji s Covidom-19 jer je još teška.

Gantar je izjavio da je izuzetno rezerviran prema popuštanju u sadašnjem trenutku zbog preopterećenosti bolnica bolesnicima oboljelima od Covida i nedostatka postelja. Voditeljica vladinog tima za Covid-19 Bojana Beović kazala je medijima da bi neko opsežnije otvaranje moglo izazvati skokovit rast širenja virusa i ponovno zatvaranje još prije Božića.