ANKETA POKAZALA

Slovenci ne podržavaju vladu, ali podupiru njene reforme

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 10.09.2012 14:57
  • Objavljeno 10.09.2012 u 14:57
jANEZ Janša

jANEZ Janša

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Iako ne podržavaju aktualnu koalicijsku vladu i ne očekuju da će izdržati do kraja svog mandata 2015. godine, Slovenci većinom podupiru strukturne reforme koje je predložila, iznenađujući je rezultat ankete javnoga mnijenja koje je u ponedjeljak objavio Fakultet za društvena istraživanja (FUDŠ) iz Nove Gorice

Koalicijskoj vladi premijera Janeza Janše protivi se 72 posto ispitanika, a podupire je 24 posto, pokazuju objavljeni rezultati telefonske ankete u kojoj je prošlog tjedna sudjelovalo 920 ispitanika.

Skoro 63 ispitanika smatra da sadašnja vlada neće izdržati do kraja punog mandata 2015. godine. No, 40 posto ih misli da bi pad vlade dodatno zakomplicirao političku situaciju, 34 da se time stanje ne bi promijenilo, a 14 posto da bi pad vlade bio dobar izlaz iz sadašnje situacije, pokazala je anketa, provedena u okviru redovita mjesečnog ispitivanja javnosti 'Slovenski puls'.

Prema ispitivanju, slovenska javnost više je nego samoj vladi naklonjena promjenama potrebnim za financijsku stabilizaciju države. Tako vladinu mirovinsku reformu s produženjem životnog vijeka za odlazak u mirovinu podupire 53 posto ispitanika, a liberalizaciju tržišta rada 54 posto. Isto tako, 59 posto ispitanika slaže se s premijerom Janšom da se zlatno fiskalno pravilo o uravnoteženim javnim financijama unese u ustav, a većinski podržavaju i planirano osnivanje jedinstvenog fonda za upravljanje državnom imovinom i sanaciju bankarskog sustava, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja 'Slovenski puls'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi