KOMENTAR LISTA DELO

Slovenci navijaju za Plenkovića: Izvest će HDZ iz prošlosti

14.10.2016 u 15:32

Bionic
Reading

Utjecajni slovenski dnevnik Delo objavio je komentar Dejana Vodovnika u kojemu se navodi kako će Andrej Plenković promijeniti HDZ na bolje te da je već postao najpopularniji političar u Hrvatskoj

Predsjednika HDZ-a i mandatara buduće Vlade Republike Hrvatske Delou komentaru opisuje kao ‘karijernog političara’ koji bi mogao ‘vratiti izgubljeni optimizam’ u hrvatsko društvo.

Ističe se da je vrlo značajna ‘Plenkovićeva namjera promjene stranačke politike u HDZ-u’ jer je HDZ ‘do jučer bio usko povezan s ekstremnom desnicom i svoj je model uspjeha temeljio na povratku u prošlost’. Delo smatra da je Plenkoviću ‘uspjelo velik dio članstva uvjeriti da HDZ treba biti moderna europska demokršćanska stranka’, a ne ‘ogorčena stranka koja se drži povijesti’.

Kao dodatni plus novog predsjednika HDZ-a navodi se to što nema ‘mrlja u prošlosti’, da nije nikad bio ‘optužen za korupciju ili klijentelizam i slične promašaje’, što je - napominje slovenski dnevnik - nešto s čime su se njegovi prethodnici u HDZ-u ‘u visokoj mjeri morali nositi’.

Delo konstatira da bi Plenković mogao ‘hrvatski vlak, opterećen s mnogo prtljage, povesti naprijed’.