SKANDAL U DEŽELI

Slovenci godinama isplaćuju penzije i pokojnicima

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 22.12.2010 13:21
  • Objavljeno 22.12.2010 u 11:10
penzioneri umirovljenici šetnja

penzioneri umirovljenici šetnja

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Niksa Stipanicev

Svakom trinaestom umirovljeniku u Sloveniji iznos mirovine nepravilno je obračunat, a nisu rijetki ni slučajevi u kojima se mirovine isplaćuju osobama koje su već umrle, pokazala je među ostalim revizija poslovanja državnog zavoda za mirovinsko osiguranje za razdoblje od 2000. do 2008. godine

Glavni državni revizor Igor Šoltes takve je nalaze ocijenio posljedicom slabosti u evidenciji zavoda o osiguranicima i umirovljenicima, nedostatka prave informatičke i programske opreme, ali i nepostojanjem prave interne provjere jer se jednom obračunati iznosi mirovina mogu promijeniti samo na žalbu umirovljenika, piše u srijedu ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Šoltes je za list rekao da je zavodu za mirovinsko osiguranje odredio da nedostatke moraju popraviti, ali se i racionalnije ponašati jer su u razdoblju od osam godina broj zaposlenih povećali za 24 posto, a troškovi rada zavoda su više nego udvostručeni, iako je broj umirovljenih u tom periodu porastao samo za 15 posto.

Isto tako, državna revizija preporučila je da se ljudima koji su pred odlaskom u mirovinu ubuduće šalju obavijesti o tome kakvu mirovinu mogu očekivati, zajedno sa što jednostavnijim pojašnjenjem kako je izračunata.

Prema nalazu revizora, do pogrešaka u izračunu mirovine najčešće dolazi zbog pogrešno izračunate osnove i pogrešnog usklađivanja prema inflaciji i prosječnim plaćama te nepravilnosti u obračunu beneficiranog staža.

Zbog pogrešaka u sustavu obavještavanja nisu rijetki slučajevi da se mirovine jedno vrijeme isplaćuju i nakon smrti osiguranika, pa je tako na kraju 2008. godine zavod za mirovinsko osiguranje imao 1,5 milijuna eura potraživanja prema pokojnicima, odnosno njihovim obiteljima. Najviši pojedinačni dug prema zavodu koji se na taj način pripisao jednom osiguraniku iznosio je čak 25.273 eura, što znači da se mirovina umrloj osobi isplaćivala duže vrijeme.

U zavodu takve slučajeve tumače time što su podatke u umrlim osiguranicima, odnosno umirovljenicima, dobivali sa zakašnjenjem, a u nekim slučajevima ih nisu niti dobivali. Zato su nedavno uveli praksu po kojoj u središnjem registru stanovništva dva puta godišnje provjeravaju jesu li primatelji mirovina na životu.

Prema sadašnjim propisima potvrdu da su još na životu dužni su jednom godišnje slati samo korisnici slovenskih mirovina koji žive u inozemstvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi