PREMINULA JOŠ JEDNA OSOBA

Slovenci drastično smanjili broj oboljelih, ali upozoravaju: Samo jedno prvosvibanjsko druženje vraća nas na pedeset oboljelih dnevno

26.04.2020 u 12:50

Bionic
Reading

U Sloveniji je u subotu potvrđeno osam novooboljelih od covida-19, sedam manje nego u prethodna 24 sata, a ukupan broj oboljelih povećao se na 1396, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

Umrla je još jedna osoba, pa ukupan broj preminulih od početka epidemije iznosi 82. U bolnicama se liječi od covida-19 još 80 ljudi, od čega njih 23 na intenzivnim odjelima.

Slovenska vlada najavljuje da će neke najoštrije restriktivne mjere, poput zabrane kretanja izvan matičnih općina ostati će na snazi najmanje do kraja prvosvibanjskih blagdana, odnosno još 1. i 2. svibnja.

Novi direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje Milan Krek upozorio je da se za predstojeće prvosvibanjske blagdane ne smije ponoviti situacija iz uskrsnih praznika kada je bilo dosta onih koji su unatoč mjerama i upozorenjima kršili restrikcije, što je kasnije rezultiralo ponovnim povećanjiem novooboljelih nakon 14 dana.

"Samo jedno masovno okupljanje u prirodi uz prvosvibanjski krijes ili zabava u zatvorenom prostoru mogu dovesti do toga da kroz dva tjedna opet imamo po pedeset novooboljelih dnevno", upozorio je Krek.

  • +5
Koronavirus u Sloveniji Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Premijer Janez Janša u subotu je izjavio da se na razini EU-a ubrzano pripremaju standardi  za ponovno pokretanje različitih djelatnosti poput školstva, turizma i javnog prometa kako bi se one u uvjetima epidemije mogle odvijati barem u ograničenom opsegu.

Po njegovim je riječima Slovenija prema dosadašnjim rezultatima borbe s koronavirusom jedna od najuspješnijih zemalja u Europi, ali će se na trajanje mjera kao što su održavanje fizičke distancije te nošenje maski u zatvorenim prostorima trebati naviknuti.