počivalšek otkrio

Slovenci bi otvorili granice zbog turizma; rade na bilateralnim dogovorima pa i s Hrvatskom

07.05.2020 u 15:00

Bionic
Reading

Slovenski turizam je zbog koronakrize u vrlo teškoj situaciji, izjavio je u četvrtak potpredsjednik slovenske vlade i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, dodavši da zato želi što skorije otvaranje granica na europskoj razini i bilateralno, sa susjednim državama.

"Naš turizam je na dnu jer ga je pandemija najteže pogodila i zato treba mjere kako bi preživio, te se prestrukturirao i razvio nova rješenja", kazao je Počivalšek na redovitoj vladinoj konferenciji za novinare u formatu "na daljinu". Po njegovim je riječima problem što je slovenski turizam u 70 posto slučajeva ovisan o dolasku stranih turista, ali prednosti za slovenske destinacije vidi u trendu ekološkog i "zdravog" turizma.

 Država će, najavio je Počivalšek, posebnim paketom pomoći koji slijedi, nastojati sačuvati radna mjesta u turizmu, a za ponovno pokretanje aktivnosti namijenila je 16 milijuna eura bespovratnih sredstava i druga sredstva za veću likvidnost. Ipak, očekuje se da će oporavak u turizmu biti dugotrajniji i potrajati nekoliko godina. Što se tiče "otvaranja" države za turističke posjete, slovenski je ministar kazao da bi bilo dobro kad bi EU donijela jedinstven protokol za turističke prijelaze granice, ali se radi i na bilateralnim dogovorima, pa i s Hrvatskom.

"Ovisimo o stranim turističkim tržištima i želimo da se ove godine granice otvore, ali to ne možemo učiniti unilateralno", kazao je Počivalšek. On je potvrdio da se s Hrvatskom dogovara protokol za međusobne prijelaze, koji bi u prvoj fazi važio recipročno za dvovlasnike, vlasnike zemljišta i šuma u drugoj državi, kao i vlasnike stambenih objekata, a u drugoj fazi i za sve ostale turiste iz jedne i druge države, a protokol će se izraditi u suradnji ustanova za javno zdravlje dviju država.

Dvovlasnici bi po tom protokolu granicu mogli prelaziti već u drugoj polovici svibnja, a ostali turisti s početkom lipnja, naveo je. U Sloveniji se od ponedjeljka, nakon što je šest tjedana bio zatvoren, opet otvara putnički promet, autobusni i željeznički, ali za sada nije planirano otvaranje međunarodnih linija, potvrdio je u četvrtak na vladinoj telekonferenciji za novinare Jernej Vrtovec.

Zračni promet je formalno otvoren, ali za sada samo za specijalne letove. Vlasti bi željele što prije obnoviti turističke linije uz bilateralne ili europske protokole. U domaćem prometu vrijedit će stroga ograničenja kako bi se izbjegla opasnost ponovnog rasta broja oboljelih od Covida-19, koja je striktnim mjerama do sada vrlo smanjena.

Tako će u autobusima vozači biti odijeljeni pregradom od ostalih putnika, koji će u prvoj fazi popuštanja moći ulaziti u vozilo samo na zadnja vrata, neće biti prodaje karata u samom vozilu, vozila će se na kraju svake vožnje morati prozračiti i dezinficirati, između putnika u vozilima mora biti najmanje 1,5 metara fizičkog razmaka, a uz to moraju u vozilu nositi maske.