NAPREDAK HRVATSKE PREMA EU

Slovenci amandmanima na Swobodino izvješće

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.01.2010 13:34
  • Objavljeno 26.01.2010 u 13:29
kekec slovenci

kekec slovenci

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Slovenci su uložili više amandmana na nacrt izvješća Hannesa Swoboda o napretku Hrvatske, o kojemu će danas raspravljati vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta, piše u utorak ljubljansko 'Delo'

Riječ je o formulacijama u izvješću iz kojih bi se dalo razumjeti da je lanjski zastoj u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom uzrokovan samo slovenskom blokadom i da je nakon dogovora premijera Boruta Pahora s premijerkom Jadrankom Kosor stvorena mogućnost za otvaranje svih pregovaračkih poglavlja.

U 'relativno zatišje' koje prevladava u odnosima Ljubljane i Zagreba nakon dogovora dvoje premijera sada će se očito umiješati Europski parlament, piše vodeći slovenski list. 'Delo' navodi da se u Swobodinu izvješću navodi kako je Hrvatska 'unatoč devetomjesečnom zastoju i svjetskoj ekonomskoj krizi' napredovala na gotovo svim područjima, pri čemu je, ističe list, izvjestitelj za Hrvatsku zanemario da u vrijeme zastoja Hrvatska nije otvorila nijedno poglavlje, a ne samo ona što ih je zbog graničnog prijepora zaustavila Ljubljana.

U vanjskopolitičkom odboru Slovenija je 'snažno predstavljena' jer u njemu sjede Ivo Vajgl, Zoran Thaler i Alojz Peterle, a sva trojica su nekoć bila ministri vanjskih poslova, Peterle čak i predsjednik vlade, navodi 'Delo'. List dodaje da su slovenski eurozastupnici preko europskih političkih grupacija u kojima djeluju unijeli amandmane na Swobodin tekst jer žele da se razjasni kako za zastoj u hrvatskim pristupnim pregovorima nije odgovorna samo Slovenija svojom blokadom.

Vajgl se tako u svom amandmanu, piše 'Delo', zauzima da se u tekstu odijeli zastoj u pristupnom procesu Hrvatske koji je bio uzrokovan graničnim prijeporom i zastoj zbog ostalih pitanja i kašnjenja reformi u Hrvatskoj. U raspravu na vanjskopolitičkom odboru namjerava se, navodi 'Delo', uključiti i eurozastupnik Jelko Kacin, koji je i izvjestitelj za Srbiju.

Prijedlog Swobodine rezolucije govori i da je arbitražni sporazum omogućio otvaranje svih preostalih pristupnih poglavlja Hrvatske i brz napredak u pregovorima, no to je, navodi slovenski list, 'samo djelomice točno'.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u Bruxellesu u ponedjeljak da se još traže rješenja za poglavlja ribarstvo i okoliš i da se nada kako bi problem mogao biti riješen do iduće pristupne konferencije koju španjolsko predsjedništvo planira za 19. veljače, piše list. Dodaje se kako 'četiri članice na čelu s Nizozemskom' i dalje blokiraju neka poglavlja vezana za pitanja suradnje s Haškim sudom i privatizacije brodogradilišta. Vajgl se zato zauzima da se u deklaraciji umjesto formulacije 'otvaranje svih preostalih poglavlja' upotrijebi formulacija 'otvaranje idućih poglavlja', piše 'Delo'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi