EUROPSKI SUD PRAVDE

Slovačka tuži EU zbog izbjegličkih kvota

02.12.2015 u 15:11

Bionic
Reading

Slovačka je u srijedu podnijela tužbu pred Europskim sudom pravde protiv odluke EU-a o raspodjeli 120.000 tražitelja azila među zemljama članicama, što je prvi pravni test te mjere koja je podijelila Uniju

Slovačka, Češka, Mađarska i Rumunjska protive se obveznim kvotama za preraspodjelu migranata iz Italije i Grčke, ali su preglasane na sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a u rujnu.

EU se muči pronaći zajednički pristup rješavanju vala migranata i izbjeglica koji bježe od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku, u Africi i Aziji. Njemačka očekuje da će primiti više od milijun migranata ove godine.

Slovačka, koja bi trebala preuzeti 802 migranta prema planu EU-a, ranije je najavila da će osporiti odluku argumentirajući kako nema ovlasti zadržati migrante ukoliko žele otići u Njemačku i druge bogatije članice EU-a. Slovačka je ove godine primila samo 154 zahtjeva za azilom.

'Tražimo da sud odluči da je odluka o nametanju obveznih kvota nevažeća', rekao je novinarima slovački premijer Robert Fico. 'Držim da su kvote besmislene i tehnički neizvedive. To se potvrdilo u praksi, kvote su se pokazale kao fijasko', dodao je.

Mađarska također nastoji osporiti kvote i parlament u Budimpešti je u studenom ovlastio vladu da to i učini. Češka i Rumunjska kažu da neće podnijeti tužbu.