STIŽE 50 POLICAJACA

Slovačka šalje policiju da čuva mađarsku granicu od migranata

14.10.2015 u 15:41

Bionic
Reading

Slovačka vlada izglasala je u srijedu da će poslati 50 policajaca da pomognu susjednoj Mađarskoj u kontroli broja migranata koji prelaze njihovu državnu granicu i južnu granicu Europske unije

Slovačka i druge srednjoeuropske države, na čiji su teritorij ušli deseci tisuća migranata  iz Sirije i Afganistana, rekle su da savez mora ojačati vanjske granice kao dio svakog zajedničkog odgovora.

Članice EU borile su se kako bi prihvatile zajedničku strategiju o migrantskoj krizi. Mađarska, Slovačka i Češka Republika protive se planu  o obaveznim državnim  kvotama kojima bi se teret 120.000 tražitelja azila podijelio između 28 članica, koji je prihvaćen prošli mjesec.

"Ako Češka Republika, Poljska, Slovačka i Mađarska udruže svoje snage  bit će to značajan doprinos zaštiti schengenskih granica između Mađarske i Srbije", rekao je slovački premijer Robert Fico.

Vanjske granice Europske unije označavaju početak slobodne zone kretanja ljudi bez putovnica.

Slovačka policija radila bi na mađarskoj granici sa Srbijom mjesec dana, prema dokumentima objavljenima na vladinoj internetskioj stranice.

Češka vlada također se složila poslati vojnike i policiju na vanjsku granicu EU.