EUROZONA NA MUKAMA

Slovačka okrenula leđa euru, pala i vlada

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 12.10.2011 15:25
  • Objavljeno 12.10.2011 u 08:56
eurozona europska unija

eurozona europska unija

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Nakon višesatne dramatične rasprave, slovački parlament nije izglasao podršku europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF), što ujedno znači i da je pala vlada premijerke Ivete Radicove, koju su u zadnji čas napustili koalicijski partneri neoliberalne stranke SaS. Slovačka je bila posljednja zemlja eurozone koja je odlučivala o EFSF-u, prijedlogu koji je ostalih 16 država podržalo

Prekjučer nitko nije ni imao primisao u glavi da bi europski fond za stabilizaciju eura EFSF mogao biti srušen na posljednjoj parlamentarnoj raspravi, onoj u Bratislavi. Jučer ujutro je postalo jasno da vlada konzervativne premijerke Ivete Radicove ima velikih problema osigurati vlastitu većinu za izglasavanje EFSF-a, naročito kada je premijerka to pitanje povezala s povjerenjem svojoj vladi. Neoliberalna stranka SaS (Sloboda i solidarnost) najavila je nakon toga da će bojkotirati sjednicu parlamenta, a socijaldemokratska opozicija – inače princijelno za spas eura – glasati za EFSF jedino ako premijerka Radicova prethodno prizna da je njezina vlada 'nesposobna' te oslobodi put prema izvanrednim izborima.

Sinoć kasno je privedena duga, žestoka i napeta rasprava u slovačkom parlamentu, u kojem se nije našao dovoljan broj glasova za podršku EFSF-u te je de facto pala i vlada u Bratislavi. Jutros se Europska unija, dakle, budi sa sviješću da se nalazi u krizi koja se još jednom iznenadno i dramatično probudila, dok Slovačka više nema funkcionalnu vladajuću većinu.

Od prisutna 124 zastupnika slovačkog parlamenta (ukupno ih je 150), za EFSF je glasalo tek njih 55, a bilo je potrebno 76 glasova. Šezdeset zastupnika bilo je suzdržano, devet protiv, dok su 22 zastupnika spomenute SaS bojkotirali skupštinsku raspravu te su uopće nisu pojavili u dvorani. Premijerka Radicova je pred glasanje, vidno iscrpljena, pokušala još jednim govorom potaknuti zastupnike da glasaju za EFSF. 'U svim drugim zemljama eurozone je EFSF prošao parlamentarno glasanje. To je i u interesu Slovačke i naših građana. I to važi neovisno o tome tko je na čelu vlade', apelirala je Iveta Radicova, svjesno žrtvujući vlastiti mandat. Tijekom rasprave je došao i apel Europske komisije slovačkom parlamentu da podrži EFSF, ali očito ni to nije pomoglo.

Ipak, zahvaljujući tome što slovački zakon dopušta ponavljanje glasanja kada je riječ o međunarodnim ugovorima, postoji šansa da će parlament u nadolazećim danima ipak podržati EFSF. Slovački ministar vanjskih poslova Mikulas Dzurinda je nakon dramatične sjednice najavio da bi se o EFSF-u moglo ponovno glasati možda i do kraja ovog tjedna, što se ipak smatra previše optimističnim. Sigurno je pak da u Bratislavi slijedi ili novo koalicijsko preslagivanje ili izvanredni izbori.
Također, opozicijski socijaldemokrati bivšeg premijera Roberta Fice najavljuju da će pri ponovljenom glasanju podržati EFSF jer im je ovaj put cilj očito bio srušiti premijerku Radicovu. 'Vlada je pala na testu sposobnosti, nije u stanju vladati zemljom, a glavni krivac za ovu međunarodnu sramotu i skandal jest premijerka', nemilosrdno je izjavio Fico nakon slovačke parlamentarne blamaže.

Rasprava u slovačkom parlamentu je trajala čak osam sati, a nije pomoglo ni to što je premijerka Iveta Radicova istaknula da Slovačka 17 posto svojeg budžeta može zahvaliti fondovima EU-a. Kada je riječ o novoj vladi u Bratislavi, predsjednik Ivan Gašparović sada treba odrediti novog mandatara za okupljanje parlamentarne većine. Moguće je da će to biti Radicova, ali i njen najžešći konkurent iz opozicije Robert Fico. Ukoliko se u dogledne vrijeme ne okupi nova vladajuća većina, slijede izvanredni izbori.

EFSF pak ne može stupiti na snagu ukoliko ga ne potvrde parlamenti svih 17 članica eurozone. Sve ostale su glasale 'za', pa je nevjerojatni zaplet u Slovačkoj tim više iznenađenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi