VESELA VIJEST

Slobodna se vraća u Split, ušteda 2 milijuna godišnje

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 22.01.2016 18:13
  • Objavljeno 22.01.2016 u 17:30
Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Osam godina nakon preseljenja u Dugopolje redakcija Slobodne Dalmacije zajedno s pratećim službama priprema se na povratak u Split. Uređenje dijela prostora stare redakcije u Ulici Hrvatske mornarice započinje idućeg ponedjeljka i trajat će okruglih stotinu dana, a po neslužbenim informacijama, stajat će između tri i četiri milijuna kuna. U samoj Slobodnoj Dalmaciji za tportal je potvrđeno da će samo na putnim troškovima do dvadesetak kilometara udaljenog Dugopolja uštedjeti dva milijuna kuna godišnje

Nova-stara redakcija Slobodne zauzimat će dvije tisuće kvadrata i za njenu rekonstrukciju već su izabrani izvođač radova i nadzor dok se za preostali dio nekadašnjeg kompleksa predviđa rušenje i gradnja poslovno-stambenog kompleksa, no za to će trebati pričekati izmjene Generalnog urbanističkog plana Splita.

Selidba u Dugopolje, dvije godine nakon što je tvrtku preuzeo Europapress holding tadašnjeg vlasnika Ninoslava Pavića, svojedobno je izazvala velike proteste novinara, a najžešći protivnik bio je kolumnist Đermano Senjanović Ćićo. Njemu su potom ukinute kolumne, dao je otkaz, a nešto kasnije je i preminuo. Povratku u Split vesele se današnji novinari koji nikako nisu prihvatili argument da je lokacija na rubu puste industrijske zone logična za dnevne novine jer se radi o 'središtu rastućeg splitskog megapolisa'.

Novinska tiskara i ostatak proizvodnje ostaju u Dugopolju, a jedan kat na kojemu se posljednjih godina nalazila redakcija najvjerojatnije će biti iznajmljen.

U samoj Slobodnoj Dalmaciji, inače, još uvijek traje postupak koji se službeno naziva restrukturiranje, a koji obično znači smanjenje ukupnog broja zaposlenih - iako se službeno objašnjava da radnici konstantno odlaze i dolaze, fluktuiraju. Splitom su se ovih dana pronijele glasine o navodno planiranom novom valu otpuštanja, no u samoj tvrtki to demantiraju: nekoliko novinara koji su otišli u prijevremenu mirovinu zamijenjeno je novozaposlenima i brojno stanje redakcije ove godine trebalo bi ostati jednako prošlogodišnjem.

'Štitimo osnovnu djelatnost, a administracija se smanjuje', kazuje tportalov izvor iz Slobodne Dalmacije. To dokazuju i brojke: u dva desetljeća broj administrativnog osoblja smanjen je sa 120 na samo 40 ljudi. Ovih dana je na udaru pravna služba koja se nakon potpisivanja ugovora o zastupanju 's jednim odvjetničkim društvom' - pretpostavlja se onim Marijana Hanžekovića - pokazuje nepotrebnom. Upitno je što će se dogoditi sa službom računovodstva, a to prije svega ovisi o planiranom spajanju EPH i Slobodne Dalmacije u jednu tvrtku, u sklopu predstečajne nagodbe. Moguće je da se barem dio budućeg zajedničkog korporativnog back officea, pratećih službi, smjesti u Splitu.

Dodajmo da je redove Slobodne Dalmacije početkom godine napustio član Uprave Josip Popovac, imenovan netom nakon što je tvrtku preuzeo Marijan Hanžeković. Službenog objašnjenja ovog poteza zasad nema.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!