LICITACIJA JAMČEVINAMA

Slobodan Ljubičić nudi 1,4 milijuna kuna za slobodu

Slobodan Ljubičić

Slobodan Ljubičić

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Odvjetnik Slobodana Ljubičića, Veljko Miljević najavio je kako će danas predati prijedlog sucu istrage da se njegovu branjeniku odredi jamčevina od 1,4 milijuna kuna i da ga se pusti iz pritvora. Sud je već prihvatio jamčevinu Petra Pripuza u visini od milijun eura, te jamčevine od po 100.000 kuna za Miru Lacu i Ivana Markusa

Milanu Bandiću određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti da bi mogao utjecati na svjedoke te zbog mogućeg ponavljanja kaznenog djela. Tužitelji štetu procjenjuju na 20 milijuna kuna. Istražni zatvor određen je i Slobodanu Ljubičiću, Željku Horvatu, Ivanu Toliću, Filipu Čuli, Miljenku Benku, Vidoju Bulumu, Branku Mihaljeviću, Zdenku Antunoviću.

Tužiteljstvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka, mediji navode da su dvije Bandićeve suradnice već prokazale svog šefa. Navodno je riječ o pomoćnici pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Ines Bravić te načelnici Odjela za pravne poslove Gradskog ureda za imovinu Koraljki Rožanković Uremović koje su puštene nakon što su u svojoj obrani pred Uskokom rekle da je cijeli posao oko sporne zamjene zemljišta s tvrtkom Bramgrad projekt vodio gradonačelnik.


Uz njih Uskok nije tražio pritvor niti za voditelja Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga za koje se također nagađa da su rekli sve što istražitelji 'žele čuti'.

Uz Bandića te trojac kojem je prihvaćeno jamstvo u Remetincu su sinoć završili predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, gradonačelnikovo savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, koji je bio ovlašten zamjenjivati direktora Holdinga, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Uskok jednog od najpoznatijih hrvatskih političara tereti za niz koruptivnih nedjela povezanih u više 'slučajeva' u kojima je Bandić naveden kao poveznica svih osumnjičenika, s izuzetkom dva sumnjiva zapošljavanja za koja je navodno odgovoran Ljubičić.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Bandića se tereti za nezakonitosti u poslovanju s Pripuzovom tvrtkom CIOS te Bramgrad projektom Branka Mihaljevića te zbog Uskoku spornih donacija u predsjedničkoj kampanji. Također, terete ga i da je trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu, a osumnjičen je i za nezakonito korištenje službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!