NIJEMCI PRIJETE CIPRU:

'Slijedi vam bankovni infarkt ako ne prihvatite paket pomoći'

20.03.2013 u 16:34

Bionic
Reading

Stižu reakcije europskih političara na odluku ciparskog parlamenta da odbije paket novčane pomoći iz Bruxellesa: njemačka kancelarka Angela Merkel žali zbog takve odluke, a Europska centralna banka otvoreno prijeti Cipru tzv. 'bankovnim infarktom'

Njemačka kancelarka Angela Merkel, poznata po svojim vječno opreznim izjavama, nije ni u slučaju ciparskog 'ne' Bruxellesu povisila tona. Merkel je danas u Berlinu izjavila kako 'žali zbog odluke ciparskog parlamenta', ali i napomenula da 'bankarski sektor ne može ostati izvan obaveza'. Upitana o tome što slijedi, Merkel je poručila da je na Cipru 'predložiti nova rješenja'. I dok je njemačka kancelarka još jednom zadržala svoje pokeraško lice, veliko razočaranje izrazio je njezin ministar financija Wolfgang Schaeuble rekavši da je 'eurozona ipak sigurna' te da na njezinu stabilnost 'neće utjecati odluka ciparskog parlamenta'.

Prema kuloarskim informacijama koje prenose njemački mediji, Cipar trenutačno ima dovoljno novca da do srpnja izbjegne državni bankrot, a Schaeuble izjavljuje kako je 'ponuda pomoći Eurogrupe i dalje na stolu': 'Pored financijske pomoći, u njemu su i potrebne strukturne reforme, poboljšanje poreznog sustava i borba protiv pranja novca. Program je osmišljen tako da dugoročno stabilizira Cipar i ciparsko gospodarstvo.'

Oštre kritike na politiku Njemačke i Bruxellesa prema Cipru dolaze iz najveće njemačke oporbene stranke SPD, čiji je predsjednik Sigmar Gabriel danas izjavio da 'ciparsko odbijanje paketa pomoći nosi rukopis Angele Merkel'. 'Ona je dozvolila da država s manje stanovnika od Saarlanda (jedne od najmanjih njemačkih saveznih pokrajina, op. a.) dovede u pitanje stabilnost cijele eurozone i proizvede potpuni kaos!' optužio je Gabriel njemačku kancelarku u izjavi za Der Spiegel te dodao da je Merkel htjela 'naplatiti novac od malih štediša, a vlasnici banaka ostali bi od svega pošteđeni'.

Otvorene prijetnje se pak čuju iz Frankfurta, odnosno sjedišta Europske centralne banke. ECB svojim novcem spašava solventnost dviju najvećih ciparskih banki, Laiki i Bank of Cyprus, a nakon odbijanja ciparskog parlamenta da prihvati paket pomoći Eurogrupe, može se čuti kako bez njegova prihvaćanja novčane pomoći više neće biti. Jedan od direktora ECB-a Joerg Assmussen u intervjuu za njemački tjednik Die Zeit upozorio je da je Cipru 'činjenično objašnjena situacija' i pravila Europske unije, a danas uprava ECB-a odlučuje hoće li zaustaviti pomoć ciparskim bankama, koje bi instantno bankrotirale. Spominje se tzv. 'bankovni infarkt', koji bi značio i ekspresno urušavanje ciparske ekonomije, ali i moguće produbljivanje krize cijele eurozone.