SABORSKI ODBOR ZAKLJUČIO

Slavko Linić nije bio praćen!

09.07.2014 u 12:05

Bionic
Reading

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zaključio je većinom glasova da su neutemeljeni navodi iz predstavke Slavka Linića, odnosno da ga PNUSKOK nije pratio. Iako se vladajuća većina složila s takvim zaključkom, HDZ-ovi članovi Odbora smatraju da se to iz nadzora koji je Odbor proveo ne može zaključiti sa sigurnošću

Slučaj Linić, barem što se tiče Sabora, formalno je završen, no javnost je ta koja će procijeniti slaže li se sa zaključkom parlamentarne većine ili oporbenog HDZ-a, kazao je nakon današnje sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost predsjednik tog tijela Miroslav Tuđman. Kako je pojasnio, Odbor je službeno glasovima vladajuće većine zaključio da su neutemeljeni navodi koje je iznio Linić. Takvim zaključcima zadovoljan je potpredsjednik Odbora, SDP-ov Igor Dragovan

'Prvenstveno je bitno da hrvatska javnost bude upoznata s činjeničnim i pravim stanjem stvari, a to je da su neutemeljeni navodi iz predstavke koju je Slavko Linić uputio na ovaj odbor. Nije bitno radi li se o Slavku Liniću, nego bilo koji građanin RH mora imati sigurnost da u slučaju da se osjeća ugroženim ima i mogućnosti i institucije koje sve navode mogu provjeriti u relativno kratkom roku i reći je li to istina ili nije', poručuje Dragovan.

Pojasnio je kako je Odbor razgovarao s Linićem i proveo neposredan nadzor u OTC-u i Ravnateljstvu policije, a dobili su i pisano očitovanje ravnatelja policije i ministra unutarnjih poslova. 'Odbor je utvrdio da su neutemeljeni navodi iz predstavke kolege Linića. Sve što je naveo - da ga je PNUSKOK pratio, da su išli po nekim restoranima raspitivati se za račune, da je pitanje neke firme itd., provjereno je i to nije utemeljeno', kaže Dragovan.

No ovakav zaključak nisu podržali HDZ-ovi članovi Odbora. 'Smatramo da se ne može do kraja ustanoviti pouzdanost, odnosno izvješće ni ravnatelja policije ni ministra unutarnjih poslova zato što nema odgovora na sva pitanja. Ostaje otvoreno ovo što je iznio Linić. S time da se u ovim prijedlozima upozorava da sustav nadzora nije dobar, da Odbor nema u funkciji nadzora istražne ovlasti, da ne može koristiti stručne službe koje se bave nadzorom da one rade po nalogu Odbora, s treće strane, da nema stručnoga nadzora u policiji nad radom policije. Tako da treba promijeniti cijeli sustav jer ćemo inače i u sljedećim slučajevima glasati po stranačkim opredjeljenjima, odnosno onako kako je odlučila parlamentarna većina. Osobno sam jako razočaran takvim pristupom jer mislim da se činjenice i istine ne mogu donositi preglasavanjem, a nema dobre volje da se uopće ide u promjenu toga sustava', kazao je Miroslav Tuđman.

Novinari su upitali Tuđmana što to nije rasvijetljeno. 'U izvješću policije stoji da u evidenciji nema podataka da se to dogodilo, to je formulacija koja zadovoljava sve potrebe. Ili nemate očitovanje ministra unutarnjih poslova o razgovoru za koji Linić tvrdi da se vodio, a radi se o informaciji koju je Ostojić, prema navodu Linića, dao premijeru Milanoviću. Tako da su ti podaci s našeg stajališta neprovjerljivi jer imamo dvije tvrdnje, pa prema tome, oni koji su dosljedni zbog svoje će lojalnosti vjerovati onome kome žele vjerovati', kaže Tuđman.

Osim toga, dodaje, Odbor je ustanovio da Linić nije bio izravna meta i da nije bilo naloga za njegovo praćenje, no to ne daje potpunu sliku. 'Problem je je li on bio zahvaćen nekim drugim slučajevima i u kojem svojstvu, a to Odbor naprosto nije u stanju ustanoviti jer nema ni te ovlasti ni pravne instrumente', kaže Tuđman.

Na zamjerke HDZ-a Dragovan se nije htio pretjerano osvrtati. 'Opozicija može reći da nešto ne valja u sustavu, ali taj sustav funkcionira jednako danas i prije tri godine. Ništa se nije promijenilo osim što je sad ministar Ranko Ostojić, a ne Tomislav Karamarko. U proteklom mandatu nisam čuo nijednu riječ od kolege iz HDZ-a o tome da je problem u Ravnateljstvu policije, da postoje neke mogućnosti zlouporabe, a taj sustav isto i jednako funkcionira onda i sada', kaže Dragovan.

SDP-ov potpredsjednik Odbora nije htio spekulirati o tome je li Linić lažno optužio premijera Milanovića i slijede li mu zbog toga neke sankcije.

'Ponovit ću, napravili smo svoj posao u interesu javnosti, građana i samog kolege Linića koji je imao apsolutno pravo se požaliti Odboru za unutarnju politiku ako je imao osjećaj da ima problem sa sustavom i mi smo to riješili. A sad svatko odgovara za ono što je napisao i izrekao, ja i svatko drugi', zaključuje Dragovan.