Slasni rižoto od bundeve

Slasni rižoto od bundeve

16.11.2011 u 13:04

Bionic
Reading

Ali ne i masni :). Zanimljivo i jednostavno jelce koje ne zahtjeva puno truda, pripravljivo za večeru ili kakav kasni ručak. Bundeva još ima, na nečiju žalost, ali našu (ciljam na bundevoljupce) srećuuu!!!

Rižoto od bundeve by Koro&Majasisters! I još jedan recept s bundevom na Sjedi&Jedi ;). Bundevoljupci - ovo je vaš/naš dan. Naime, iznimno jednostavan
i beskrajno ukusan, ovaj je rižoto dušu dao za laganu večericu nakon napornog dana na poslu, ali i kao ručak za sljedeći radni dan (ako ga slučajno ne uspijete pojesti do kraja).

Potrebno ga je servirati uz čašu dobro ohlađenog bijelog vina i Grana Padano.

Najvažnije je ne izostaviti tajni sastojak - bijeli Vermouth ili Martini Bianco.
Sestre su ga naučile dodavati u rižoto nakon intenzivnog druženja s prijateljima Talijanima.


Dodaje ga se prilikom kuhanja riže


Neki od sastojaka ovog slasnog recepta

za 4 do 6 osoba


dvije šalice riže za rižoto (od po 2 dcl, važno je da koristite rižu namjenjenu baš za rižoto, jer isti ondak ispadne kremastiji i slasniji)
200 g bundeve oguljene i nasjeckane na kockice
(ako koristite Hokkaido onda je ne morate guliti, samo je nasjeckajte na kockice)
1/5 l pilećeg temeljca (ili povrtnog, ako ne jedete meso)
2 dcl bijelog Vermoutha ili Martinija
glavica crvenog luka
2, 3 veća česna nasjeckanog češnjaka
malo muškatnog oraščića
maslinovo ulje
sol, papar
maslac
Grana Padano

Na veliku i prostranu tavu bacite malo maslaca, češnjak i luk. Pustite da se zastakle i dodajte malo maslinovog ulja. Ubacite sirovu rižu i promiješajte dok se i ona ne zastakli. Dolijte jednu šalicu temeljca i pustite da krčka. Prelijte sve 1 dclVermoutha ili Martinija. Promiješajte i uživajte u mirisu!


Ubacite kockice bundeve, ako nije Hokkaido, ako jest, onda pričekajte da se riža malo skuha. Hokkaido brže omekša od ostalih bundeva

Od ubacivanja bundeve do gotovog rižota slijedi vam puuno miješanja i dolijevanja, naizmjence; temeljca, martinija i maslinovog ulja. Sol i papar dodajte pred kraj i opet dobro promiješajte.


Kad je riža kuhana, zajedno s bundevom, poslužite rižoto s dodatkom Grana Padana i uz čašu bijelog vina. Ostavite papar na stolu za one koji vole - papriti!


Rižoto od bundeve sa svih strana ...

Foto: Jelena Iva Nikolić
... i iz svih kuteva ;)

Posvećeno roditeljima Koro&Maje&Inge
koji idu, zahvaljujući trima kćerima/sestrama,

na koncert Toma Jonesa. Ova im je stvar najmilija. Roditeljima,
ne sestrama/kćerima! :)