MINISTARSTVO 'PONIŠTILO' BANDIĆA

Skupština Holdinga dobila još 10 članova

Milan Bandić - odlična fotka

Milan Bandić - odlična fotka

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Ministarstvo uprave donijelo je odluku kojom se omogućuje proširenje Skupštine Zagrebačkog holdinga u kojoj je do sada "bog i batina" bio jedini član, gradonačelnik Milan Bandić, dok bi mu ubuduće društvo trebalo praviti još deset gradskih zastupnika, kako je prije dva mjeseca i odlučila Gradska skupština

Naime, predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem izvijestio je danas novinare da je u petak navečer stigla odluka Ministarstva uprave kojom se kao neosnovan ukida zaključak gradonačelnika Bandića o obustavi dva članka Statuta Grada Zagreba prema kojima Gradska skupština odlučuje o sastavu Skupštine Holdinga, piše Business.hr

U obrazloženju Ministarstva stoji da Ustav RH i Europska povelja o lokalnoj samoupravi kažu kako se pravo građana na lokalnu samoupravu ostvaruje putem predstavničkog tijela građana, a to je Gradska skupština.

'Gradonačelnik Bandić često ističe kako institucije pravne države trebaju raditi svoj posao. Nadam se da će sada poštovati odluku koju je donijelo Ministarstvo uprave, ali i samu instituciju Gradske skupštine", istaknuo je Šprem.

Bandić je naime do sada ignorirao zahtjeve koji mu nisu bili po volji, pa tako i onaj koji mu je prije tri mjeseca podnio Šprem zatraživši od gradonačelnika da dostavi zapisnike Skupštine Holdinga.

Bandić : Ja sam legalist i legitimist

Zagrebačka gradska uprava iznenađena je stajalištem Ministarstva uprave da je isključivo u nadležnosti Gradske skupštine odlučivati o tome tko će biti u Skupštini trgovačkih društava Zagrebačkog holdinga, kazao je danas tajnik u gradskoj upravi Vidoje Bulum, ocijenivši kako je riječ o polovičnom tumačenju.

'Ministarstvo uprave u obrazloženju se poziva samo na Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, ali ne i na Zakon o trgovačkim društvima koji je, uz ostale, bilo temelj gradskoj upravi da osporava odluke Gradske skupštine', kazao je Bulum na konferenciji za novinare kojoj je nazočio i Milan Bandić.

Iz gradske uprave mišljenja su kako se to mora uskladiti kako bi se priča sa Skupštinom trgovačkih društava 'raščistila do kraja' i da bi Skupština, kao i dosad, mogla fukcionirati samo s jednim članom, Milanom Bandićem, koji kao gradonačelnik predstavlja Grad Zagreb, umjesto da se proširuje na 10 članova, kao što je to krajem listopada odlučila Gradska skupština.

Zato će, dodaje, Gradskoj skupštini dostaviti dva zaključka u kojem traže obustavu primjene zaključka o osnivanju Skupštine trgovačkih društava Zagrebačkog holdinga, kao i zaključka o imenovanju članova u tu skupštinu.

'Ja sam legalist i legitimist i provest ću svaku odluku koja je u skladu sa zakonom', kazao je gradonačelnik Milan Bandić dodajući kako je obustavio zaključke Gradske skupštine jer su suprotni presudama trgovačkih sudova, primjerice u slučaju Velike Gorice, i Zakona o trgovačkim društvima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi