SVE ZBOG PDV-a

Skuplje cestarine na istarskom ipsilonu, cijena s ENC-om ista

01.06.2015 u 15:14

Bionic
Reading

Na Istarskom ipsilonu od ponedjeljka se primjenjuju nove, 10 posto više cestarine, a poduzimanje takve mjere bilo je nužno radi kompenziranja nedovoljne razine prihoda u otežanim gospodarskim uvjetima, priopćeno je iz koncesionara Bina-Istre

Naime, kako se navodi u priopćenju za javnost, od uvođenja PDV-a na cestarinu u rujnu prošle godine, Bina-Istra bilježi smanjenje prihoda s obzirom da trošak PDV–a od 25 posto nije dodala na cijenu cestarine, već da je preuzela na sebe.

'Ovo poskupljenje ne odnosi se na vozače koji koriste ENC uređaj, jer će se sadašnji popusti povećati kako bi učestalim korisnicima cijena ostala ista', navode u Bina-Istri.

Direktor Bina-Istre upravljanje i održavanje Christian Santaleza u priopćenju je naveo da kada je Bina-Istra prošle godine, na zahtjev Ministarstva financija radi potpune usklađenosti s europskim propisima, uvela PDV od 25 posto na cestarinu, tada je koncesionar učinio sve da za korisnike istarskog ispilona ova mjera bude neutralna odnosno da cijena cestarine ne poskupljuje za 25 posto.

'Ova situacija, bez obzira na povećanje prometa koje bilježimo, stvara manjak prihoda, nama potrebnog za pokrivanje troškova održavanja infrastrukture koji u ljetnim mjesecima, zbog velikog intenziteta prometa, značajno rastu', izjavio je Santaleza i dodao kako Istarski ipsilon, kojim godišnje putuje više od osam milijuna vozila, jest i mora ostati moderna prometnica bez obzira što su pojedini djelovi u prometu gotovo 35 godina, poput tunela Učka.

Zbog toga, navodi on, Bina-Istra nastavlja s visokim standardima održavanja i obnove pa će se na taj način godišnji proračun za održavanje, koji iznosi 75 milijuna kuna, realizirati i ove godine.

'Novi cjenik, koji je u primjeni od danas do 30. rujna ove godine, predstavlja adekvatan način da bi se osigurala financijska stabilnost do kraja ove godine, što je preduvjet za nastavak izgradnje Ipsilona, a istovremeno ne opterećuje učestale korisnike, koji uglavnom čine domicilno stanovništvo što u pravilu putuju uz ENC uređaj', poručio je Santaleza.

Po podacima Bina-Istre, od 26 tisuća korisnika koji se bilježe dnevno na Ipsilonu, njih 50 posto koriste ENC pakete kojima se ostvaruju popusti na cestarinu.