S MARGINA PROSVJEDA

Skup na Rivi - veliki uspjeh Torcide

29.11.2014 u 17:53

  • +11

Veliki Torcidin skup na Rivi protiv HNS-a

Izvor: Pixsell / Autor: Tino Jurić

Bionic
Reading

Prosvjedni skup koji je danas organizirala Torcida na splitskoj Rivi, može se bez zadrške proglasiti velikim društvenim i organizacijskim uspjehom te navijačke skupine. Ne ulazeći u uobičajene polemike i kalkulacije je li na Rivi bilo dvadeset ili trideset tisuća ljudi, 29. studeni 2014. godine može se, uz brojne druge značajne datume, upisati velikim slovima u povijesti Hajduka

Razlog za to nisu poruke koje su bile upućene sa skupa ili brojnost prosvjednika, već činjenica da je jedna gotovo 'marginalna' skupina civilnog društva, bez stranačke i političke infrastrukture, uspjela organizirati ovakav skup. Istina, današnje općenarodno okupljanje ne može se usporediti s onim što je Split napravio na Rivi povodom trijumfalnog dočeka Gorana Ivaniševića iz Wimbledona ili 2011. godine, kada se slavilo sto godina Hajduka, ali današnji skup ne zaostaje značajno za tim događajima.

Torcida je prenijela temperamentan mediteranski ugođaj s poljudskog sjevera na Rivu, ali nije to bio samo skup navijača. Na Rivi, na Prokurativama, u Marmontovoj ulici, na Matejušci i u pokrajnjim ulicama su se mogle vidjeti sve generacije Splićana. Za razliku od stranačkih i političkih skupova kakvi su, primjerice, bili u bliskoj prošlosti oni povodom optužnica i uhićenja Mirka Norca i Ante Gotovine, kada se na Rivi okupila cijela makroregija od Zadra do Dubrovnika, Livna i Mostara, ovo je bio prije svega splitski skup.

Zračna snimka prosvjeda Torcidina drona


Isto tako, odličan je bio 'tajming' skupa, u dva sata popodne. Tada je već vrijeme kada je na Rivi manje znatiželjnika i šetača i okupljeni na skupu su nesumnjivo i isključivo bili tu da izraze podršku Torcidi i Hajduku. Među prisutnima smo čuli šale i izjave poput, primjerice: 'Nakon ovoga danas, pitat ćete di si bija 2014.' Klimaks skupa uz pjesmu Dalmaciji bio je dron s Torcidinom zastavom, koja je redizajn zastave američke južnjačke konfederacije i simbola Torcide.

'Nakon ovoga se više nema što kazati', komentirali su iz publike. Drugi su se pitali hoće li biti kakvih govora. 'Nema se tu šta pričati', komentirao je još jedan prosvjednik. No sa skupa su upuće važne poruke protiv korupcije, nepotizma i nepravde u hrvatskom nogometu, koje definitivno ne pogoduju podjelama i stvaranju animoziteta hrvatskog sjevera i juga, kao što tvrde neki političari. Baš naprotiv: naime, jedan od govornika, sociolog Benjamin Perasović, danas se na prepunoj splitskoj Rivi založio za četiri 'D' u hrvatskom nogometu: depersonalizaciju, demokraciju, depolitizaciju i dekriminalizaciju.

'Mnogi su proteklih godina borbu Torcide za bolji Hajduk i nogomet proglašavali huliganskom, zanemarujući činjenicu da se pravi huligani nalaze u odijelima, da njihove suce hapse, da njihove skupštine proglašavaju nelegalnima, ali ne mogu nas zaustaviti jer sve više ljudi shvaća o čemu se tu radi', poručio je Perasović.

Torcidi se prije mogao zamjeriti naglašeni ultradesni politički diskurs, ali ove današnje poruke definitivno nisu bile taj dio priče. Na kraju, zaključak je da su građani Splita na čelu s Torcidom organizirali uspješan skup, artikulirali snažnu političku i društvenu poruku, a da nije bila direktno izrečena ni jedna politička poruka. Zaista, nakon ovoga danas na Rivi, nema više natrag!

Zastava konfederacije

Na prosvjedu Torcide u Splitu pojavio se i dron iznad Rive i prosvjednika. Na njega je bila prikvačena konfederacijska, tzv. 'južnjačka zastava' koja se povezuje s robovlasništvom i rasnom netrpeljivosti. Navijači Hajduka zastavu ističu kao simbol otpora juga prema sjeveru. UEFA i HNS zabranili su tu zastavu jer se smatra simbolom rasizma, protiv čega se oni bore u nogometu, podsjeća HRT. Navijači Hajduka već su imali problema s isticanjem te zastave u kombinaciji s transparentom 'White boys'. Prije pet godina Hajduk je kažnjen s 25.000 kuna zbog koreografije Torcide kojom je sjever na Poljudu pretvoren u veliku zastavu Konfederacije. (HRT/tportal.hr)