izmjene zakona

Škotska premijerka poslala oštru poruku Londonu: To što radite je potez očajnika!

04.09.2022 u 09:05

Bionic
Reading

Škotska premijerka Nicola Sturgeon proglasila je ideju o izmjenama britanskog zakona o referendumu, koji bi srušio nade onih koji se zalažu za neovisnost Škotske, potezom 'očajnika' i djelom ljudi koji se 'boje gubitka'

List Sunday Times je objavio da bi plan koji razmatra vlada u Londonu značio da bi više od polovice cjelokupnog škotskog biračkog tijela, a ne većina kao što je trenutno slučaj, trebalo glasati za izlazak Škotske iz Britanije prije nego što bi se dopustilo odcjepljenje.

Novine su napisale da će plan zahtijevati dokaze o tome da više od godinu dana najmanje 60 posto birača želi novi referendum o neovisnosti prije nego što ga britanska vlada uopće razmotri.

A onda, ako se referendum ipak održi, najmanje polovica svih škotskih birača trebala bi glasati za izlazak iz unije – umjesto većine onih koji su glasovali, što je bio slučaj s referendumom o neovisnosti 2014. i glasovanjem o brexitu 2016.

U tvitu u subotu navečer Sturgeon je napisala: “Samo oni koji se boje poraza osjećaju potrebu promijeniti demokratske vratnice".

"Ovaj očajnički prijedlog dokaz je da argumenti za neovisnost pobjeđuju."

London Izvor: Profimedia / Autor: Henryk Sadura / Tetra Images

Godine 2014. glasalo je 85 posto škotskog biračkog tijela, što je bio rekordan odaziv za Ujedinjeno Kraljevstvo, a kada su glasački listići prebrojani pokazalo se da je 55 posto podržalo ostanak u uniji.

Sturgeon je već jasno dala do znanja da je odlučna da se održi drugo glasovanje o neovisnosti u listopadu 2023., ali da bi to učinila potrebno joj je da Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva presudi da se takvo glasovanje može održati bez pristanka državnog parlamenta.

Ako se sljedeće godine ne može održati referendum, čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) obećala je da će sljedeće britanske parlamentarne izbore pretvoriti u "de facto referendum" o škotskoj neovisnosti.