video konferencija

Skoro 30 zemalja na sastanku podrške Kijevu u organizaciji Francuske

07.03.2024 u 13:44

Bionic
Reading

Skoro 30 zemalja sudjelovat će inicijativu Pariza u četvrtak na video konferenciji posvećenoj potpori Ukrajini, doznaje se iz krugova francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Sveukupno će sudjelovati 28 zemalja od kojih će 21 predstavljati njihovi ministri vanjskih poslova ili ministri obrane, dodaju izvori bliski šefu francuske diplomacije Stephaneu Sejourneu.

Konferencija će se održati od 16 do 18 sati po srednjoeuropskom vremenu, a nastavak je međunarodnog sastanka potpore Ukrajini koji se održao 26. veljače u Parizu na inicijativu predsjednika Emmanuela Macrona.

Prema najavi, razgovarat će se o više tema, od streljiva, kibernetike, zaštite granica i ranjivih država do razminiranja, industrijske proizvodnje u Ukrajini i raketnih projektila.

Među sudionicima su ukrajinski ministri vanjskih poslova i obrane, šef poljske diplomacije, talijanski ministar obrane, dok će Njemačku predstavljati državni tajnik.

Francuska inzistira da se udvostruče napori za pomoć Ukrajini kako bi se porazilo Rusiju. Također ističe da je potrebno iskazati i veću potporu državama u neposrednom okruženju Ukrajine.

Sejourne u petak putuje u Vilnius na sastanak s baltičkim kolegama te ukrajinskim šefom diplomacije Dmitrom Kulebom.

Sljedeći tjedan, u utorak, sastaje se u Parizu s njemačkom ministricom Annalenom Baerbock.