PRETUKLI ROME

Skinheadsi optuženi za zločin iz mržnje

22.01.2009 u 16:48

Bionic
Reading

Četvorica mladih Zagrepčana, u dobi od 16 do 27 godina, uhićeni su i optuženi za zločin iz mržnje, nakon što su prošli petak u širem središtu grada pretukli dvojicu Roma, od kojih je jedan maloljetan, doznaje se u zagrebačkoj policiji

Dvojica uhićenika u dobi od 21 i 22 godine policiji su navodno tijekom kriminalističke obrade rekli da su skinheadsi te da su zločin počinili zbog nesnošljivosti prema nacionalnim manjinama.

U policiji tvrde da i dalje rade na ovom slučaju jer je osumnjičeni 22-godišnjak na službenom razgovoru izjavio da je prije nekoliko dana zajedno s trojicom prijatelja jednom dnevnom listu dao intervju u kojem su najavili da će u Zagrebu napraviti 'čistke'.

Maloljetnik romske nacionalnosti pretučen je u petak 16. siječnja oko 22,30 sati u Miramarskoj ulici.
Prema službenom policijskom izvješću, mladić je napadnut bez ikakva povoda, nakon što su ga na ulici presreli i počeli vrijeđati na nacionalnoj osnovi. Nakon toga su se nad njim iživljavali i ponižavali ga na javnom mjestu.
U policiji kažu da je u incidentu sudjelovalo još nekoliko osoba čiji identitet još nisu utvrdili.

Drugi, 22-godišnji mladić stradao je kada je pokušao pomoći svom maloljetnom prijatelju. Obojica su prošli s lakšim ozljedama.