PROSVJED U VARAŽDINU

'Škegro nije spasitelj, on bi sve rasprodao'

18.02.2011 u 21:00

Bionic
Reading

Što reći kada poduzeće stane, kada su hale opustjele, kada plaća nema, a živjeti se mora: krediti i računi stižu, djeca moraju u školu…?

Zapitala se to u petak navečer Nada Zadravec, čelnica radničkog stožera za spas Mundusa, na početku humanitarno-prosvjednog skupa solidarnosti sa 430 zaposlenika varaždinskog drvoprerađivača kojima prijeti gubitak posla zbog odlaska u stečaj. Gotovo svi zaposlenici, podržani umirovljenicima Mundusa i braniteljima, okupili su se u sportskoj dvorani Graberje gdje su u znak podrške i solidarnosti za njih nastupili ženska klapa Lucerne, vokalni kvartet Varaždin, Ivica Pepelko i drugi.

Naglašavajući da je tvornica koja ima tradiciju od gotovo 120 godina hranila generacije, a danas nema za struju, iako ima narudžbe za gotovo cijelu godinu, Zadravec je pozvala Vladu da odobri inicijalni iznos za nastavak proizvodnje.

'Tražimo i hitnu promjenu vlasničke strukture poduzeća po modelu 'ili plati ili vrati'. Samo radnici još otplaćuju dionice svojim novcem, dok su neki došli do dionica bez njega. Neka dionice sada plate ili ih vrate', istaknula je čelnica radničkog stožera za spas Mundusa, zatraživši i partnera za nastavak proizvodnje.

Radnici Mundusa, kako je dodala, ne traže previše, budući da se pomagalo i drugim tvrtkama, a naročito bankama.

'Pozivam saborske zastupnike, koji sjede na stolcima Mundusa, čelnike Varaždina i Varaždinske županije, Vlade i Ured predsjednika da pomognu. Bolje da se osigura 10 do 20 milijuna kuna za nastavak proizvodnje u Mundusu nego da više od 430 ljudi završi na burzi', upozorila je Zadravec

Ne dogodi li se ništa nakon skupa, najavila je da se neće odustati.

'Ako danas ne uspijemo, idemo dalje. Pozivamo da se pridruže nezaposleni koji ne mogu do posla, umirovljenike za čije mirovine će biti sve manje novca, branitelje koji se nisu borili za ovakvu Hrvatsku koja gubi radna mjesta, varteksovce i radnike drugih tvrtki, jer danas smo mi na redu, a sutra će možda biti i oni', upozorila je Zadravec, naglašavajući da će svi biti zajedno jači.

Dok smo mi branili Hrvatsku, vas su banditi krali i otpuštali, uzviknuo je Željko Sačićumirovljeni general i ratni zapovjednik specijalne policije, koji je s nekolicinom branitelja bio nazočan skupu.

'Škegro se danas pojavljuje uz Kosor kao spasitelj, a sve bi rasprodao. Ali neće dugo. Zlotvori koji žele posvaditi radnike i branitelje, koji su opljačkali narod i zatvorili generale, položit će račune', ustvrdio je Sačić, pozvavši okupljene da zaokruže 'ne' na referendumu o ulasku Hrvatske u EU.