ZAŠTIĆENA PTICA

Škanjcu odrezan gornji dio kljuna

20.01.2009 u 12:42

Bionic
Reading

Nepoznati počinitelj nedaleko od mjesta Male Subotice nastrijelio je škanjca u desno krilo, a zatim je živoj ptici odrezan gornji dio kljuna te je ptica u takvom stanju ostavljena u polju, izvijestilo je danas Ministarstvo kulture

Kako ptica s tako teškim ozljedama ne može samostalno preživjeti, odlučeno je da se eutanazira.

O svemu je obaviještena policija koja je zaprimila kaznenu prijavu inspekcije zaštite prirode protiv nepoznatog počinitelja, te će se provesti istraga.
Ako se počinitelj otkrije, sukladno Zakonu o zaštiti prirode, zatražit će se kazna od 7.000 do 30.000 kuna i odšteta od 2.400 kuna. Za to kazneno djelo, kako napominje Ministarstvo, moguća je i zatvorska kazna.

Inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture u Varaždinu 18. siječnja oko 17 sati dobila je dojavu o nalasku zaštićene ptice škanjca (Buteo buteo) koji ne može letjeti.
Ptica je zamijećena nedaleko od Male Subotice u Međimurskoj županiji.

Suradnik Centra za skrb divljih životinja (AWAP) pomogao je da se ptica uhvati i da se pokuša pružiti pomoć, nakon čega je smještena kod uzgajivača grabljivica. Pregledom je međutim utvrđeno kako zbog ozljeda ptica ne može samostalno preživjeti.